A-
A+

Postnords vd höjde lönen med 21 procent

Postnords vd Annemarie Gardshol. Arkivbild.
Postnords vd Annemarie Gardshol. Arkivbild.
EkonomiTT

Tre statliga bolagschefer fick en löneökning med mer än 10 procent förra året, visar en granskning av tidningen Publikt.

Störst löneökning av alla fick Postnords vd Annemarie Gardshol: 21 procent.

Annons

Annons

Annons

Annons

Tidningen Publikt, som ges ut av fackförbundet ST, har granskat de statliga bolagens årsrapporter för 2020 och tittat på löneutvecklingen för bolagscheferna jämfört med 2019.

Annemarie Gardshols löneökning på 21 procent är överlägset störst. Postnords vd gick från en månadslön på 583 333 kronor till 708 333 kronor.

Postnords styrelseordförande Christian Jansson säger att anledningen bakom Gardshols feta löneökning var en felaktig lönesättning när hon tillträdde 2019.

"Styrelsen brast i sin uppgift att kontrollera vad som var korrekt marknadsmässig lön, vilket är beklagligt men nu åtgärdat”, skriver han till Publikt.

Tvåa på listan är bildelstillverkaren Orios vd Gustaf Ljunggren, som ökade lönen med 14 procent, och trea är gruvbolaget LKAB:s vd Jan Moström, upp 11 procent.

Två chefer fick sänkt lön. Godstågsbolaget Green Cargos Ted Söderholm fick 1 procent lägre lön och flygplatsbolaget Swedavias vd Jonas Abrahamsson fick en sänkning på 5 procent.

Den statliga bolagschef som tjänar bäst hade ingen löneförhöjning alls, då hon inte tillträdde förrän i november 2020. Det är energibolaget Vattenfalls vd Anna Borg, som klev in på en månadslön på 1 319 500 kronor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Bli medlem och prova Arturs music-quiz