A-
A+

Premiärminister tillbaka vid makten på nåder

Sudans kuppledare Abdel Fattah Al-Burhan och återinsatte premiärministern Abdalla Hamdok i ett officiellt foto från söndagen.
Sudans kuppledare Abdel Fattah Al-Burhan och återinsatte premiärministern Abdalla Hamdok i ett officiellt foto från söndagen.
SudanTT-Reuters

Den sudanesiska militärjuntans beslut att låta premiärministern återvända till sin post granskas kritiskt av omvärlden.

Annons

Annons

Protester mot Sudans militärstyre i huvudstaden Khartum i helgen.
Protester mot Sudans militärstyre i huvudstaden Khartum i helgen.

En teknokratregering ska få styra Sudan till dess att val kan hållas. Men militären behåller styrningen av regeringen och därmed den reella makten.

Premiärminister Abdalla Hamdok, som avsattes i en militärkupp i slutet av oktober, försvarar sitt beslut att återinträda på posten. Hamdok sade på måndagen att han slutit ett avtal med militären då han vill försvara de ekonomiska framsteg som landet gjort under de två år som landet hade civilt styre.

Vi fortsätter med våra kontakter med finansiella institutioner. En ny budget, som träder i kraft i januari, söker en fortsatt väg med ekonomiska reformer och öppnar dörrar till investeringar i Sudan, sade Hamdok i en intervju med brittiska nyhetsbyrån Reuters.

Svag ekonomi

Han hoppas att teknokratregeringen kan förbättra Sudans redan svaga ekonomi, som försämrats än mer efter kuppen.

Men Hamdok, som sattes i husarrest efter kuppen, såg svag och tärd ut enligt vittnen.

Flera länder välkomnar att Hamdok släpps ur sin husarrest och tillåts återvända som premiärminister. USA:s utrikesminister Antony Blinken poängterar dock att de civila ledare som gripits av kuppmakarna måste släppas.

Men först då landet helt återvänt till en demokratisk färdriktning kan det bli tal om att utbetala bistånd. Sedan kuppen har USA frusit 700 miljoner stöddollar, motsvarande 6,3 miljarder kronor, till Sudan.

Annons

Annons

Förlorat förtroende

Flera medlemmar i den avsatta regeringen är mycket skeptiska till uppgörelsen mellan militär och civilt ledarskap.

Vi ifrågasätter inte Hamdoks integritet, vare sig som patriot eller ledare. Men det som nu hänt är en bakslag för vårt förtroende, sade Mariam al-Mahdi som tidigare var utrikesminister. Hon avsade sig uppdraget på måndagen, då hon inte vill samarbeta med militärjuntan.

Nya uppgifter om dödsoffer efter kuppen kom på måndagen. Enligt en läkarorganisation har över 40 aktivister dödats sedan slutet av oktober. Det senaste offret beskrivs som en 16-årig demonstrant som sköts i huvudet när han i helgen protesterade mot det nya styret.

Säkerhetsstyrkor har också hindrat skadade aktivister från att ta sig till sjukhus, enligt läkarorganisationen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.