A-
A+

President Biden varnar för svår evakuering

Patrullerande talibaner i huvudstaden Kabul under torsdagen.
Patrullerande talibaner i huvudstaden Kabul under torsdagen.
AfghanistanTT-AFP-Reuters

USA har nästan 6 000 soldater på plats i Kabul för att hjälpa till med evakueringen efter talibanernas övertagande av den afghanska huvudstaden.

Det är en av de svåraste flygevakueringarna i historien, säger USA:s president Joe Biden.

Annons

Annons

President Joe Biden, med vicepresident Kamala Harris till vänster och utrikesminister Antony Blinken till höger.
President Joe Biden, med vicepresident Kamala Harris till vänster och utrikesminister Antony Blinken till höger.
Evakuering från Kabul med ett turkiskt flygplan tidigare i veckan.
Evakuering från Kabul med ett turkiskt flygplan tidigare i veckan.

Krismöten, förhandlingar och försök att få ut människor från Afghanistan präglade fredagen.

USA:s president Biden sade på en presskonferens, som försenades nästan en timme, att samtliga amerikanska medborgare ska föras ut ur Afghanistan. Samtidigt tillstod Biden att han inte kan garantera det slutgiltiga resultatet.

Biden underströk att ingen av USA:s allierade eller vänner "har ifrågasatt USA:s trovärdighet".

På presskonferensen flankerades han av vicepresident Kamala Harris och utrikesminister Antony Blinken. Maktuppvisningen var viktig för Vita huset som möter växande kritik mot utvecklingen i Afghanistan.

Efter presskonferensen kom uppgifter från försvarshögkvarteret Pentagon om att amerikanska soldater rört sig utanför flygplatsen avspärrning. I en kort räd lyckades soldater föra 169 personer i säkerhet inne på flygplatsen.

USA meddelade också att elva länder i Europa och Mellanöstern gått med på att hjälpa till att fungera som transitländer för amerikanska medborgare och andra som flygs ut från Afghanistan, rapporterar Reuters.

Nato i krismöte

Utrikesministrarna från försvarsalliansen Natos 30 medlemsländer samlades också på fredagen för ett krismöte.

"Vi uppmanar de i maktposition i Afghanistan att respektera och underlätta för en säker och ordnad avresa", skrev utrikesministrarna i ett gemensamt uttalande.

Enligt medarbetare vid Nato har över 18 000 människor sedan i söndags evakuerats därifrån.

Målet är att lika många till ska ha flugits ut ur Afghanistan innan veckan är slut.

Situationen är alltjämt svår och oförutsägbar. Den största utmaningen för oss är att säkerställa att folk kan nå och komma in på Kabuls flygplats, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

USA har beordrat omkring 6 000 soldater till Kabul och av dem är 5 800 på plats. De amerikanska trupperna bevakar såväl flygplatsen som, via stridsflyg, vägen från Kabul till flygplatsen för att på så sätt öka säkerheten för dem som vill lämna landet, främst västerländsk ambassadpersonal och lokalanställda vid ambassaderna.

Annons

Annons

Putin varnar för kollaps

Rysslands president Vladimir Putin kommenterade samtidigt utvecklingen i Afghanistan under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Kreml i Moskva.

Putin sade att omvärlden måste se till Afghanistan "inte faller samman".

Talibanerna kontrollerar nästan allt afghansk territorium. Detta är verkligheten, och det är från denna verklighet som vi måste agera, sade Putin på den tv-sända presskonferensen.

Enligt en rapport från norska analyscentret Rhipto letar talibanerna upp personer som har arbetat för den tidigare afghanska regeringen eller med utländska styrkor i Afghanistan.

"Talibanerna intensifierar jakten på alla individer och samarbetspartner till den tidigare regimen, och i de fall det inte lyckas riktar de in sig på och griper familjerna och straffar dem enligt sin egen tolkning av sharialagarna", heter det i rapporten från i onsdags.

Det ska främst röra sig om personer som haft högt uppsatta positioner inom polisen, militären eller säkerhetstjänsten, uppger nyhetsbyrån Reuters som tagit del av rapporten men inte kunnat verifiera dess äkthet.

Enligt Rhipto, som tillhandahåller underrättelseinformation till flera FN-organ, har den kortfattade rapporten delats med organisationer och personer som arbetar inom FN.

Lovat amnesti

Talibanerna har inte kommenterat uppgifterna, men har sedan övertagandet av Kabul lovat amnesti för meningsmotståndare. Vid sin första större presskonferens i tisdags lovade rörelsen att respektera kvinnors rättigheter, verka för goda relationer med andra länder och inte hämnas på personer som varit verksamma inom det tidigare styret.

En anhörig till en Deutsche Welle-reporter på det tyska mediebolaget Deutsche Welle har skjutits till döds av talibaner, och att en annan familjemedlem skadats allvarligt. Enligt tv-nätverket har talibanerna knackat dörr för att hitta journalisten som nu arbetar i Tyskland. Andra släktingar ska ha lyckats fly.

Enligt Deutsche Welle har talibanerna varit hemma hos minst tre av dess journalister.

Även afghanska journalister har uppgett att de har misshandlats och att räder har gjorts i deras hem.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!