A-
A+

President tonar ner blodig jihadistattack

Moçambiques president Filipe Nyusi. Arkivbild.
Moçambiques president Filipe Nyusi. Arkivbild.
MoçambiqueTT-AFP

En vecka efter den brutala jihadistattacken mot staden Palma i Moçambique har mer än 8 000 flyende människor nått säkerhet, uppger FN.

Det östafrikanska landets president tonar ner attacken.

Annons

Annons

Det var i onsdags för en vecka sedan som en extrem jihadistgrupp med IS-anknytning attackerade staden Palma, som vanligtvis har 75 000 invånare.

Ett okänt antal människor, men åtminstone ett dussintal, dödades i attacken. Tusentals flydde antingen till fots eller via båtar.

Från och med i tisdags eftermiddag hade 5 360 flyende nått till distrikten Nangade, Mueda, Montepuez och Pemba. Antalet internflyktingar ökar i rask takt, sade Sandra Black, talesperson för FN:s migrationsorgan IOM tidigt på onsdagskvällen.

Sedan dess har ytterligare minst 3 000 flyende nått säkerhet.

"Inte tappa fokus"

Två båtar med över 1 100 personer på flykt hade tidigt på onsdagen lagt till vid provinshuvudstaden Pemba, men de hade då inte fått kliva av. Detta på grund av säkerhetsprocedurer, enligt Sandra Black.

Moçambiques president Filipe Nyusi sade på onsdagen i sitt första uttalande efter jihadisternas angrepp att attacken mot Palma "inte är den största" och manade till lugn.

Låt oss inte tappa fokus eller störas av detta. Att vi ska tappa koncentrationen är våra interna och externa fienders mål, säger han.

Annons

Annons

Satt skräck i

Ungefär en mil från Palma pågår ett omfattande naturgasprojekt, i vilket den franska oljejätten Total och andra internationella energibolag deltar.

Extremisterna i norra Moçambique har satt skräck i det gas- och mineralrika Kap Delgado (Cabo Delgado) i över tre års tid.

I fjol svor en av de mer aktiva extremistgrupperna Ansar al-Sunna, som lokalt kallas al-Shabaab (utan koppling till den somaliska gruppen), trohet till terrorrörelsen IS.

Även den IS-anknutna rörelsen Islamiska statens centralafrikanska provins (på engelska förkortad IS-CAP) är aktiv i regionen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!