Presidenten chockad efter friande morddom

Affärsmannen Marián Kocner frias från misstankarna om att han beställt mordet på journalisten Ján Kuciak i Slovakien.
Affärsmannen Marián Kocner frias från misstankarna om att han beställt mordet på journalisten Ján Kuciak i Slovakien.
SlovakienTT-AFP-Reuters

En inflytelserik affärsman frias för inblandning i mordet på journalisten Ján Kuciak i Slovakien. Mordet har skakat landet, riktat strålkastaren mot politisk korruption – och tvingade till slut bort premiärministern.

Annons

Annons

Jozef Kuciak, pappa till Ján Kuciak, i rätten i Pezinok.
Jozef Kuciak, pappa till Ján Kuciak, i rätten i Pezinok.

Mångmiljonären Marián Kocner riskerade 25 års fängelse för inblandning i mordet på Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova, som sköts ihjäl i sitt hem 2018.

Innan han mördades hade Kuciak bland annat skrivit artiklar om skumraskaffärer kring Kocner, som hade band till högt uppsatta politiker i regeringen. Åklagarens linje var att affärsmannen beställt mordet som hämnd för granskningen. Men domstolen kunde inte hitta några bevis för det, utan dömde honom bara till böter för olaga vapeninnehav sedan 60 patroner hittats i hans hem.

Jag är inget helgon, men jag är heller ingen mördare, har Kocner tidigare sagt i rätten.

Misstro efter domen

Kocner stod åtalad tillsammans med två andra personer. En friades från misstankar medan den andre dömdes till 25 års fängelse för medhjälp till mordet.

Offrets pappa Jozef Kuciak beskriver hur han blev förstenad när domstolen lämnade sitt besked.

Jag är övertygad om att de är skyldiga. Vi kan bara hoppas att rättvisan en dag kommer att segra. Vi kommer att fortsätta kämpa, säger han till journalister.

Domen har överklagats, vilket betyder att fallet kommer att gå vidare till högsta domstolen.

Fallet har setts som ett test av Slovakiens rättsliga och politiska system, som länge har betraktats som mottagligt för korruption. Under utredningens gång har flera politiker tvingats avgå på grund av sina tidigare kopplingar till Kocner.

Mordet utlöste massprotester och ledde till en omformning av det politiska landskapet sedan den dåvarande premiärministern Robert Fico tvingades avgå.

Annons

Annons

"Chockad"

President Zuzana Caputová, som valdes i kölvattnet av de omfattande protesterna, säger att hon är chockad över domstolens frikännande. Och Europarådets mänskliga rättighetskommissionär Dunja Mijatović twittrar att det "fortfarande finns arbete att göra för att säkerställa rättvisa och förhindra straffrihet".

Av de fem personer som varit misstänkta för inblandning i dådet har två tidigare erkänt skuld. En före detta soldat har dömts till 23 års fängelse för att ha mördat paret och en annan person har fått 15 år för medhjälp.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons