A-
A+

Presidenten: Demokratin starkare än terrorn

Frankrikes dåvarande president François Hollande utanför Bataclan-teatern i Paris efter terrordåden den 13 november 2015. Arkivbild.
Frankrikes dåvarande president François Hollande utanför Bataclan-teatern i Paris efter terrordåden den 13 november 2015. Arkivbild.
FrankrikeTT:s korrespondent

Det var inte släpphänthet som ledde till terrorn i Paris, anser Frankrikes dåvarande president François Hollande inför rättegången om terrordåden 2015.

Och han är säker på att demokratin är starkare än terrorismen.

Annons

Annons

Den där novemberkvällen för snart sex år sedan var han nästan exakt halvvägs in i sin första – och enda – mandatperiod.

President Hollande satt på läktaren på Stade de France och såg Frankrike möta Tyskland i fotboll. När det small utanför och skottlossning sedan utbröt inne i Paris informerades han snabbt av dåvarande premiärministern Manuel Valls. Ändå tog det ett tag innan han lämnade arenan.

Jag stannade några minuter för jag ville inte skapa panik genom att lämna platsen, berättar ex-presidenten i en intervju med belgiska tidningen Le Soir.

Glömmer aldrig

Några timmar senare åkte han till Bataclan-teatern då terrordådet där var över.

Jag kommer aldrig att glömma de män och kvinnor som jag såg komma ut från Bataclan: böjda, med skräckslagna ögon, tätt tillsammans. Varje gång jag passerar förbi ser jag återigen framför mig de skadade som tar sig ut, säger Hollande.

I november kommer han själv att framträda inför terrorrättegången i Paris, kallad som vittne av en organisation som företräder offren. Det handlar inte om att ställas till svars för eventuella fel från regering och myndigheter, utan mer om att teckna en bakgrund till det politiska läget.

Vi visste att hotnivån var väldigt hög och att (terrorgruppen) Islamiska staten hade särskilda terrorceller för dåd i Europa. Vi kände till individer som kunde vara ledare eller utförare, men vi visste varken när eller var, säger Hollande.

Annons

Annons

Bra för debatten?

Terrorrättegången kommer i vår att pågå parallellt med nästa franska presidentval – något som socialisten Hollande tycker kan vara bra för debatten.

Extremhögern och en del av högern hävdar att släpphänthet skapar terrorismen – som om det inte skulle finnas terror i diktaturer! Både i Ryssland och Kina finns islamistisk terrorism, säger ex-presidenten.

Själva rättegången ser han som ett bevis på demokratins styrka.

När terroristerna är gripna ställs de inför rätta, får tillgång till advokater och får svara för vad de gjort i en domstol. Demokratin är starkare än terrorismen och det är det vi kommer att visa, säger François Hollande till Le Soir.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!