A-
A+

Pressad Suga möblerar om i toppen

Japans premiärminister Yoshihide Suga. Arkivbild.
Japans premiärminister Yoshihide Suga. Arkivbild.
JapanTT-Reuters

Annons

Annons

Japans premiärminister Yoshihide Suga pressas av vikande opinionssiffror och intern splittring. Nu byter han ut en av sina närmaste allierade, den impopuläre partisekreteraren Toshihiro Nikai, enligt japanska medier.

I oktober går Japan till val, men för att hålla kvar posten som premiärminister måste Suga innan dess gå segrande ur regeringspartiet LDP:s partiledarval. I nuläget har både ministern Taro Kono, som ansvarar för det japanska vaccinationsprogrammet, och tidigare försvarsministern Shigeru Ishiba högre popularitetssiffror, även om det är oklart huruvida de kommer att utmana Suga.

Sugas besked kom som en överraskning för många, då Nikai spelade en viktig roll i att hjälpa premiärministern till makten efter Shinzo Abes avgång i fjol. Men Abe och andra tunga LDP-namn har ett horn i sidan till den mäktige 82-åringen och Suga behöver nu säkra deras stöd.

Den som vinner LDP:s partiledarval blir med största sannolikhet också premiärminister efter valet. Partiet ser visserligen ut att förlora sin egna majoritet i underhuset, men kan med hjälp av koalitionspartner behålla kontrollen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!