Pressades att jobba dagen efter våldtäkt

En kvinna pressades att ta sina jobbpass på Hemköp, trots att hon blivit våldtagen. Arkivbild.
En kvinna pressades att ta sina jobbpass på Hemköp, trots att hon blivit våldtagen. Arkivbild.
BrottTT

Kvinnan utsattes för en utdragen våldtäkt. Men hennes chef i Hemköpsbutiken pressade henne att komma till jobbet redan nästa dag.

När hon i ett senare skede hade för hög sjukfrånvaro svarade arbetsgivaren med ett drogtest, rapporterar Handelsnytt.

Annons

Annons

Det var i januari 2019 som kvinnan våldtogs i ett hyreshus i södra Stockholm. Våldtäktsmannen dömdes senare till två år och tre månaders fängelse.

Ifrågasatt

På jobbet blev kvinnan dock både ifrågasatt och misstrodd. Redan samma dag som våldtäkten skriver hennes närmaste chef i ett sms att hon borde komma till jobbet och att "det blir inte bättre av att vara hemma". Under sin sjukskrivning fick hon också sms om att hon svek sina kollegor och att "det vore kul om hon kunde bry sig" om jobbet.

När hon efter sjukskrivningen fortfarande mådde dåligt och ofta behövde sjukanmäla sig blev hon kallad till företagshälsan och tvingades lämna ett drogtest.

I dag vet jag att våldtäkten inte var mitt fel. Med jobbet är det en annan sak, säger kvinnan, som till slut sade upp sig och i dag arbetar för en annan butikskedja.

Annons

Annons

"Har erbjudit stöd"

Hemköp har valt att enbart kommentera fallet via mejl.

"Men vi vill förmedla att vi haft en nära dialog med medarbetaren efter den här händelsen och erbjudit stöd och uppföljning", skriver presschefen Elin Jarl till Handelsnytt.

Hemköp tillbakavisar också annan kritik och andra exempel på personal som tvingats jobba trots sjukdom.

"Det är inget vi känner igen oss i. Självklart finns det inget tvång att arbeta vid sjukdom i denna eller någon Hemköpsbutik", skriver presschefen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons