A-
A+

Prisad grupp: Glöm inte Belarus

Belarusier demonstrerar i Vilnius i Litauen, ett år efter de omfattande protesterna efter valet i Belarus 2020, då Alexandr Lukasjenko utropade sig till segrare. Arkivbild.
Belarusier demonstrerar i Vilnius i Litauen, ett år efter de omfattande protesterna efter valet i Belarus 2020, då Alexandr Lukasjenko utropade sig till segrare. Arkivbild.
BelarusTT

Med risk för livet fortsätter den belarusiska journalistorganisationen BAJ att kämpa för press- och yttrandefrihet. Nu prisas de av Reportrar utan gränser.

Priset betyder mycket för oss. Det är ett erkännande av vårt arbete, säger en av förgrundsgestalterna, Aleh Aheyeu.

Annons

Annons

Den belarusiske journalisten Aleh Aheyeu på besök i Stockholm för att ta emot priset som hans organisation, Belarusian association of journalists, tilldelats av Reportrar utan gränser.
Den belarusiske journalisten Aleh Aheyeu på besök i Stockholm för att ta emot priset som hans organisation, Belarusian association of journalists, tilldelats av Reportrar utan gränser.
Så ser läget ut för pressfriheten i världen 2022.
Så ser läget ut för pressfriheten i världen 2022.

Aleh Aheyeu utstrålar ett samlat lugn då TT träffar honom en solig förmiddag i Stockholm i samband med prisutdelningen. Metodiskt och tålmodigt redogör han för de dystra omständigheterna. Men när den 14-årige sonen kommer på tal kan Aleh Aheyeu inte längre hålla tårarna tillbaka. De har inte träffats på drygt ett år, och har endast haft videosamtal med varandra.

Innan jag själv blev en flykting förstod jag inte vad det innebar. Jag tänkte att så farligt behöver det väl inte vara, att saker och ting var överdrivna. Nu inser jag hur fel jag hade. När jag själv blev tvungen att fly förstod jag vilken stor smärta det innebär, säger Aleh Aheyeu.

Fängslade kollegor

I hemlandet har regimen tvingat hans organisation – Belarus association of journalists – att stänga ned. Under de senaste två åren har BAJ registrerat omkring 1 000 fall av misshandel, godtyckliga gripanden, frihetsberövanden och åtal mot journalister i Belarus.

För närvarande sitter 24 journalister i fängelse, säger Aleh Aheyeu.

Situationen för de belarusiska journalisterna har alltid varit besvärlig, förklarar Aleh Aheyeu medan vi kommunicerar via tolk. Men i samband med det riggade valet i Belarus 2020 blev läget katastrofalt, säger Aleh Aheyeu, som är biträdande ordförande för BAJ.

Bara den här intervjun jag gör med dig kan ge två år i fängelse. Jag är medveten om vad jag gör och vilka risker jag tar. Men jag gör det ändå, för yttrandefrihetens skull, säger han.

Annons

Annons

Underjordisk motståndsrörelse

Trots svårigheterna fortsätter organisationens arbete på distans från andra länder, som Litauen och Polen. Ledningen för organisationen har i dag sin huvudsakliga placering i Vilnius i Litauen, och från sin exiltillvaro försöker medarbetarna på olika vis stötta och hjälpa sina landsmän, berättar Aleh Aheyeu.

Det kan handla om att hjälpa dem att få sjukvård om de blivit misshandlade eller hjälpa dem med att ersätta förstörd eller beslagtagen arbetsutrustning eller bistå med rättslig hjälp, säger Aleh Aheyeu som också är jurist.

Omkring 300 oberoende journalister har tvingats lämna Belarus från augusti 2020 till och med oktober 2021, enligt BAJ.

Men i samband med pandemin har vi lärt oss att arbeta på distans och på så vis kan vi fortsätta sprida oberoende information till belarusierna, säger Aleh Aheyeu.

Och även om det på ytan kan se ut som om protesterna har slagits ned och tystats av Belarus mångårige diktator Aleksandr Lukasjenko och hans regim försäkrar Aleh Aheyeu att oppositionen och motståndet i högsta grad är levande.

Det har bara antagit nya former, och är mer av en underjordisk verksamhet i dag. Och vårt arbete för att Belarus en dag ska bli ett demokratiskt land fortsätter.

Rikta strålkastare mot Belarus

Att BAJ nu får Reportrar utan gränsers pressfrihetspris kommer förhoppningsvis att leda till att strålkastarljuset riktas mot det som pågår i hans hemland, säger Aleh Aheyeu. Det pågående kriget i Ukraina är fruktansvärt och ska med rätta uppmärksammas, men situationen i Belarus får inte glömmas bort, understryker han.

Problemen i Belarus har inte försvunnit, och vi tycker att det är jätteviktigt att Sverige och andra länder även uppmärksammar det som sker i Belarus. De journalister som fortfarande är kvar i landet visar prov på ett stort mod, säger Aleh Aheyeu.

Pressfrihetspriset delades ut vid en ceremoni på Kulturhuset i samband med den internationella pressfrihetsdagen på tisdagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.