A-
A+

Prispengarna i damernas VM höjs med 300 procent

USA är regerande världsmästare i fotboll. Nu höjs prispengarna för dam-VM rejält. Arkivbild.
USA är regerande världsmästare i fotboll. Nu höjs prispengarna för dam-VM rejält. Arkivbild.
FotbollTT-AP

Damfotbollens stjärnor har krävt jämställda prispengar.

Nu ökar prispengarna för fotbolls-VM rejält – med 300 procent – till 1,5 miljarder kronor.

Men gapet till herrarna är fortfarande stort.

"Det är bra att man går åt rätt håll, så klart. Men det är inte något Fifa förtjänar applåder för", skriver landslagsmålvakten Hedvig Lindahl i ett sms till TT.

Annons

Annons

Till sommarens VM i Australien och Nya Zeeland kommer prispengarna att landa på 150 miljoner dollar, drygt 1,5 miljarder svenska kronor. Ett lyft med 300 procent jämfört med VM 2019 och tio gånger så mycket jämfört med VM 2015.

En del av prispengarna måste gå direkt till spelarna, meddelade Internationella fotbollsförbundets ordförande Gianni Infantino under Fifas kongress i Rwanda.

Tidigare i veckan höjde flera stjärnor rösten genom att skicka ett brev till Fifa där de kräver jämställda prispengar.

Lindahl: Ett steg i rätt riktning

150 spelare från 25 landslag har skrivit under brevet, som även den internationella spelarorganisationen Fifpro står bakom.

Mer eller mindre hela det svenska landslaget har skrivit på brevet, som ännu inte har offentliggjorts. Djurgårdens målvakt, landslagsveteranen Hedvig Lindahl, är en av dem.

"Den dagen vi ser en helt jämställd styrning av världsfotbollen börjar vi få den respekt vi förtjänar och har förtjänat i mer än 100 år. Helst önskar jag att Fifa redan nu kunde se värdet av att förmedla att vi förtjänar att bli respekterade och tagna på fullt allvar, men i stället får vi hämta kraft i att vi når små delmål för att sedan fortsätta kämpa. Men, ett litet steg i rätt riktning, förutsatt att inte gapet mellan prispengar vid herr- och damturneringar fortsätter öka", skriver Lindahl i ett sms till TT efter torsdagens besked.

Annons

Annons

"Kvinnor förtjänar mer"

Även om damernas prispengar har ökat en hel del på senare år, är skillnaden mot herrarna fortsatt stor. Fjolårets VM för herrar i Qatar hade en sammanlagd prispott på runt 4,5 miljarder kronor.

Enligt Infantino är målet helt jämställda prispengar vid nästa VM för herrar och damer, 2026 respektive 2027.

På torsdagens Fifa-kongress uttryckte Infantino även sin ilska mot att tv-bolag erbjuder för lite pengar för tv-rättigheter. Fifa kommer inte sälja rättigheterna för VM i Australien och Nya Zeeland till de summor som erbjudits hittills.

Kvinnor förtjänar mycket, mycket mer än det och vi finns där för att kämpa för och med dem, säger Infantino.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.