A-
A+

Pristagaren chockad: "Det känns fantastiskt"

Fysikpristagarna 2021.
Fysikpristagarna 2021.
NobelTT

Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi får dela på årets Nobelpris i fysik. Samtliga har gjort viktiga upptäckter för att förstå jordens klimat.

Jag förstår det inte riktigt, men det känns fantastiskt, säger Klaus Hasselman när TT når honom på telefon.

Annons

Annons

Giorgio Parisi på sin balkong i Rom efter beskedet om Nobelpriset i fysik.
Giorgio Parisi på sin balkong i Rom efter beskedet om Nobelpriset i fysik.
Jag hörde det för bara fem minuter sedan. Jag försöker fortfarande greppa det
Det är verkligen en överraskning. Jag tycker inte att jag har forskat allt för mycket i mitt liv, men jag har haft väldigt roligt när jag gjort det tillsammans med mina kollegor. Och att belönas med Nobelpriset är en fantastisk överraskning.

TT: Berätta om din forskning som du nu belönas för?

Jag är fortfarande inte helt säker på vad det är, jag har gjort en mängd olika saker. Klimatforskning, människans påverkan på klimatet, och så vidare. Men det är nog för min forskning som visar att människan faktiskt har påverkat klimatet, säger Hasselmann till TT bara minuter efter att ha fått beskedet om att han tilldelas Nobelpriset.

TT: Du får priset "för fysikalisk modellering av jordens klimat, kvantitativ analys av variationer och tillförlitlig förutsägelse av global uppvärmning”.

Ja, just det. Det har varit mitt primära bidrag. Och det är otroligt att jag ska prisas för detta, det känns fantastiskt att bli erkänd på ett sådant sätt.

TT: Hur ska du fira i dag?

Det vet jag inte riktigt. Först måste jag hämta andan och se vad som händer, men jag har inga planer.

"Väldigt glad"

Italienaren Giorgio Parisi förväntade sig inte ett Nobelpris, men höll sig ändå i närheten av telefonen när det började dra ihop sig.

När jag såg numret från ett nordiskt land anade jag vad det gällde. Jag är väldigt glad, säger han till TT kort efter det att pristagarna tillkännagivits.
Det var länge sedan som Nobelpriset gick till en forskare som är verksam i Italien, så det är också ett stort erkännande för den italienska vetenskapen.

Parisi lyfter fram de hundratals personer som han har arbetat med sedan han upptäckte dolda mönster i oordnade komplexa material.

Det här priset är ett erkännande av deras arbete och jag är så glad över vårt samarbete. Det är studenter och andra unga medarbetare som jag har jobbat med.

TT: Vad betyder priset för din forskning?

Det är ett viktigt erkännande av delar av teoretisk fysik som har utvecklats de senaste 50 åren, om oordnade system. Jag har jobbat länge med det här, mina första arbeten i ämnet var 1979, säger Parisi.
Det har tagit mycket tid och varit en lång kamp för genomslag och erkännande. Jag är väldigt glad över det bidrag som mitt arbete har inneburit för forskningsfältet.

Annons

Annons

"Ingen tid att förlora"

De tre pristagarna har enligt Nobelkommittén på ett eller annat sätt visat att våra kunskaper om klimatet vilar på en solid vetenskaplig grund. Och det gäller att agera snabbt i klimatfrågan, enligt Parisi.

Det finns ingen tid att förlora, säger han.
Det är som under pandemin, inför man kontrollåtgärder för sent så kommer resultatet att bli mer smärtsamt. Det är väldigt viktigt att vi agerar kraftfullt och det nu.

Parisi har inte haft tid att tänka på hur han ska fira.

Det är en trevlig fråga, men jag har inte hunnit diskutera det med familjen. Så jag får fundera på det.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.