Privat vård ska tvingas ställa upp i kris

Socialminister Lena Hallengren (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) presenterar uppdaterade direktiv för beredskapsutredningen.
Socialminister Lena Hallengren (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S) presenterar uppdaterade direktiv för beredskapsutredningen.
CoronavirusetTT

Regeringen vill stärka sjukvårdens krisberedskap och utökar därför den pågående beredskapsutredningen men nya uppdrag. Det handlar både om att införa beredskapsapotek och att ge privata vårdaktörer skyldigheten att förse offentlig sjukvård med hjälp vid en kris.

Annons

Annons

Coronapandemin har bland annat avslöjat att Sveriges förmåga att skaffa fram läkemedel och skyddsmaterial inte håller måttet vid en kris, och socialminister Lena Hallengren (S) vill göra något åt saken genom särskilda beredskapsapotek.

Uppdraget handlar om att se till att det finns en robusthet i läkemedelsförsörjningen och att de är placerade över landet så att vi säkrar upp tillgången, säger hon.

Hallengren presenterar förändringen tillsammans med näringsminister Ibrahim Baylan, som skyller en stor del av problemen med lagerhållning på avregleringen av apoteksmarknaden 2009.

Vid avregleringen antog man att marknaden skulle lösa det. Men det är uppenbart att så inte har blivit fallet, i alla fall inte till den grad vi behöver, säger Ibrahim Baylan.

Privat vård skyldig att hjälpa till

Regeringen vill också se till att privata vårdaktörer, i händelse av en kris, ska vara skyldiga att förse offentlig vård med både personal och läkemedel om det beordras, rapporterar Dagens Nyheter. Den privata vårdaktören ska i sådana fall få ersättning.

Det har funnits privata aktörer som varit villiga att hjälpa till men det har inte alltid varit så. I en krissituation kan man inte enbart vänta på att det ska finnas en vilja, säger Lena Hallengren till tidningen.

Annons

Annons

Del tidigareläggs

Beredskapsutredningen tillsattes i augusti 2018, med uppdraget att ta fram förslag för att stärka hälso- och sjukvårdens krisberedskap. Enligt det ursprungliga direktivet skulle utredaren lämna sitt slutförslag till regeringen i februari 2022. Den del av utredningen som handlar om tillgång på läkemedel och skyddsmaterial skulle dock lämnas lite tidigare; i september 2021. Denna del tidigareläggs nu ytterligare, till den 1 april 2021, samtidigt som uppdraget alltså utökas.

Till en början handlade uppdraget om hälso- och sjukvårdens beredskap i kris. Nu har vi fått smärtsamt fått erfara vad som kan hända under en pandemi, med värdekedjor som inte fungerar och där vi inte har ett tydligt utpekat ansvar när det gäller apotekssidan till exempel, säger Hallengren.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons