Professor om Trump: "Det är oansvarigt"

Presidenthelikoptern Marine One landar med Donald Trump ombord vid Vita huset.
Presidenthelikoptern Marine One landar med Donald Trump ombord vid Vita huset.
USATT

Trumps uttalanden om att inte vara rädd för covid-19 får hård kritik.

Det är väldigt oansvarigt. Så många personer har avlidit, och så många har lidit till följd av covid, säger Carlos del Rio, läkare och professor i medicin.

Annons

Annons

Trump uppmanar folk att inte vara rädda för coronaviruset, och att människor borde gå ut.

Carlos del Rio, professor i medicin och folkhälsa vid amerikanska Emory University, tycker att presidenten väljer fel väg.

Vi måste fortsätta att skydda oss mot covid. Presidenten borde veta bättre.

TT: Tror du att det påverkar folk att vara mindre försiktiga?

Jag tror att presidenten gör ett misstag och att han utsätter folk för fara. Som president borde han skydda amerikaners hälsa, inte säga att allt är okej. USA har 7 miljoner infekterade och fler än 200 000 döda. Det är något ingen har velat se. Och att presidenten inte har kunnat skydda sig själv är illa, säger han.

Stor vårdstab

Däremot kan presidenten räkna med att få fortsatt god vård i Vita huset. Presidentbostadens medicinska enhet har ansvar för vården av president- och vicepresidentfamiljerna, liksom alla besökares eventuella akutfall. Den har under tidigare presidenter bestått av en vårdstab på omkring 20 personer, där en läkare aldrig är långt borta från statschefen.

Det är inte som ditt eller mitt hem. Det har all medicinsk vård du behöver. Det är som ett sjukhus där han kan behandlas. Och det viktiga är att han är fortsatt isolerad de kommande tio dagarna. Låt mig säga så här: Det är inte orimligt att han återvänder till Vita huset.

Presidenten säger sig må bättre än han har gjort på 20 år. Det är enligt Carlos del Rio inte så konstigt, med tanke på att han har behandlats med steroiden dexametason.

Det är nog bara en effekt av steroiderna. Den kan absolut få en att känna sig mer vital, säger han.

Annons

Annons

Hoppas på avstånd

Den närmaste tiden blir det viktigt att hålla ögonen på presidentens syresättning och de vitala funktionerna. Men det kommer att ta lite tid att tillfriskna.

Jag skulle säga att om han fortsatt är mest hemma, och i isolering, och tar sina mediciner, så kommer han allt eftersom att bli bättre, säger Carlos del Rio.

Flera personer i Donald Trumps närhet har smittats av coronaviruset, bland annat pressekreteraren Kayleigh McEnany, rådgivaren Hope Hicks och kampanjchefen Bill Stepien.

Jag hoppas att Vita huset börjar använda munskydd och att de håller avstånd, men jag har hittills inte sett mycket av det, säger del Rio.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons