A-
A+

Professor ser fördelar med vaccinpass

Vaccinpassens vara eller icke vara i vardagslivet har blivit en politisk fråga.
Vaccinpassens vara eller icke vara i vardagslivet har blivit en politisk fråga.
CoronavirusetTT

Vaccinpass – eller inte? Till skillnad mot Folkhälsomyndigheten ser vaccinforskaren Matti Sällberg klara fördelar med att använda dessa pass även till vardags.

Annons

Annons

Matti Sällberg är inte lika avvisande som Folkhälsomyndigheten till ett vaccinpass. Arkivbild.
Matti Sällberg är inte lika avvisande som Folkhälsomyndigheten till ett vaccinpass. Arkivbild.

Krångligt med både etiska och praktiska problem.

Folkhälsomyndigheten har hittills inte velat gå samma väg som exempelvis Danmark där både vaccinpass och testning används flitigt för att exempelvis komma in på krogen, nöjesparker eller gym.

Vi tror ju väldigt mycket på frivillighet inom dessa områden. Det är rätt svårt att ställa den typen av krav, sade statsepidemiolog Anders Tegnell nyligen till Svenska Dagbladet.

Fördelar med pass

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys vid Karolinska institutet, däremot, ser vissa fördelar med ett sådant system.

Tantrafestivalen är ju ett exempel på vad som kan hända utan testning eller omfattande vaccination av deltagare som samlas i stora skaror. Det talar för att det, under vissa omständigheter, kan vara en bra idé med någon typ av testning och/eller vaccinpass för sammankomster som kan innebära smittrisk. Då kan affärs-, kultur-, sport- och mötesverksamheter komma i gång på ett så säkert sätt som möjligt, så jag ställer mig faktiskt inte så främmande för det.

Annons

Annons

Frivilligt att vaccinera sig

TT: Men Folkhälsomyndigheten säger att den svenska linjen bygger på frivillighet.

Jag ser egentligen inte att ett vaccinpass står i stark kontrast till frivillighet, det är frivilligt att vaccinera sig. Titta bara på hur det fungerar på flyget, där kan man välja att vaccinera sig eller att testa sig för att få möjlighet att resa. Vi lever i en internationell värld. Jag är en stark anhängare av frivilligheten, men för att vi ska kunna ha fungerande företag och allmän verksamhet så kanske vi, för allas säkerhet, landar i någon typ av vaccin- eller immunitetspass.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!