A-
A+

Prognos: Ringhals reaktor återstartad på lördag

Ringhals kärnkraftverk. Ringhals 3 längst till vänster. Arkivbild.
Ringhals kärnkraftverk. Ringhals 3 längst till vänster. Arkivbild.
EnergiTT

Kärnkraftverket Ringhals räknar med att elproduktionen i reaktor 3 kan återstartas under lördagskvällen, efter torsdagens snabbstopp.

Annons

Annons

"Arbetet har gått framåt med bra takt under dagen. Våra experter arbetar systematiskt och har börjat ringa in felorsaken, vi arbetar vidare för att få den bekräftad så att vi kan vidta rätt åtgärder", säger Björn Linde, vd för Ringhals i ett pressmeddelande.

Det var i torsdags kväll som en av kärnkraftverkets två reaktorer stoppades. Ännu är det oklart varför det automatiska snabbstoppet utlöstes, som är en inbyggd säkerhetsåtgärd som stoppar reaktorn vid signal om en avvikelse i styrsystemen.

"Vi gör vad som krävs för att förstå orsaken till den avvikelse som utlöste snabbstoppet för att det inte ska inträffa igen", säger Björn Linde.

I reaktorn Ringhals 4 pågår elproduktionen som vanligt.

Ringhals 3 stoppades också i onsdags kväll förra veckan. Orsaken lokaliserades till en av styrstavarna som löstes ut på grund av ett signalfel. Återstarten inleddes i lördags och reaktorn var tillbaka i full produktion i tisdags.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.