A-
A+

Programledare får kritik för insamlingsinitiativ

Journalisten Carina Bergfeldts insamling till Afghanistan ifrågasätts av kollegorna på SVT. Arkivbild.
Journalisten Carina Bergfeldts insamling till Afghanistan ifrågasätts av kollegorna på SVT. Arkivbild.
NöjeTT

Programledaren Carina Bergfeldts insamling till Svenska Afghanistankommittén drog på bara några dagar in över en miljon kronor. Men på SVT fruktar kollegorna att insamlingen ska påverka synen på tv-bolagets oberoende.

Annons

Annons

Bergfeldt, pratshowvärd och tidigare USA-korrespondent, uppmanade på Instagram människor att skänka pengar till Svenska Afghanistankommittén.

Bergfeldt skänkte själv 57 kronor med förhoppningen att ytterligare 99 personer skulle göra detsamma. Det resulterade i fler än 19 000 givare och fick organisationens gåvosystem att närmast haverera.

Initiativet har dock väckt stark intern kritik på SVT, där kollegor oroas över att det kan skada förtroendet för nyhetsrapporteringen och tilltron till medarbetarnas opartiskhet, skriver Dagens Nyheter.

Till tidningen säger Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT, att "journalisters offentliga engagemang, som Carinas initiativ med insamlingen, kan påverka arbetsuppgifter och bevakningsområden och vara problematiska".

Vi har fört samtal med Carina och är helt ense om att hennes agerande får konsekvenser. Det begränsar hennes arbetsuppgifter och det är nu omöjligt för henne att exempelvis bevaka Svenska Afghanistankommittén, säger Lagercrantz till DN.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!