A-
A+

Prokurdisk politiker greps i parlamentet

HDP-politikern Ömer Faruk Gergerlioglu (i mitten).
HDP-politikern Ömer Faruk Gergerlioglu (i mitten).
TurkietTT-AFP

Ömer Faruk Gergerlioglu från prokurdiska HDP fördes under söndagen bort av polis från Turkiets parlament i Ankara. Han har uppehållit sig där i protest sedan han i onsdags blev av med sin status som parlamentsledamot.

Annons

Annons

Gergerlioglu, som är en högljudd försvarare av mänskliga rättigheter, har anklagats för att sprida terrorpropaganda sedan han delat en länk till en nyhetsartikel på Twitter. Han nekar till brott och hans avstängning från parlamentet har kritiserats av rättighetsgrupper såväl som av regeringar i västländer.

Åklagare försvarar Gergerlioglus gripande på söndagen med att han har skrikit slagord till stöd för det förbjudna PKK i parlamentet, vilket HDP nekar till. Han släpptes efter några timmar i polisens förvar.

Folkens demokratiska parti (HDP) är tredje största parti i Turkiet och har länge kämpat i motvind. Situationen har kulminerat den senaste tiden och nu riskerar partiet att förbjudas. Åklagare hävdar att HDP har kontakter med den av EU och USA terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan, vilket förnekas av partiet.

Turkiets hot om att förbjuda HDP har väckt skarpa reaktioner från USA, Tyskland och EU-parlamentet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!