A-
A+

Prostatacancermedicin botar inte covidsjuka

Ett läkemedel mot prostatacancer hade ingen effekt på covidsjuka. Arkivbild.
Ett läkemedel mot prostatacancer hade ingen effekt på covidsjuka. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Svenska forskare hade hopp om att behandla personer som är sjuka i covid-19 med ett läkemedel mot prostatacancer. Nu står det klart att det inte fungerade.

Annons

Annons

Tanken var att medicinen skulle minska mängden virus som tar sig in i lungorna. Men efter närmare studier kan forskarna vid Umeå universitet och Göteborgs universitet nu konstatera att de positiva resultat som setts i tidigare studier inte kunde bekräftas.

"Det är givetvis en besvikelse att vi inte hittade ett sätt att minska sjukligheten i covid-19 och att resultaten inte var i linje med teorin så som vi hoppades", säger Karin Welén, docent vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Det visar samtidigt hur viktigt det är med riktiga studier innan man kan säga att något fungerar, framhåller hon.

Forskarnas idé uppstod när de såg att ett av proteinerna som coronaviruset måste använda för att ta sig in i cellerna är ett enzym som också är välkänt inom prostatacancerforskning, och som är i hög grad styrs av testosteron.

Hypotesen var att prostatacancermedicinen, som hämmar funktionen av testosteron, även skulle kunna hejda eller sakta ned utvecklandet av sjukdom hos covidsjuka. Men inga positiva effekter syntes och studien fick avbrytas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.