Protester mot polis – klandrade våldtäktsoffer

Anhängare av den islamistiska rörelsen Jamaat-e-Islami demonstrerar i Lahore med anledning av gruppvåldtäkten, med budskap om att förövare som ger sig på kvinnor och barn 'bör hängas offentligt'.
Anhängare av den islamistiska rörelsen Jamaat-e-Islami demonstrerar i Lahore med anledning av gruppvåldtäkten, med budskap om att förövare som ger sig på kvinnor och barn "bör hängas offentligt".
PakistanTT-AFP

Annons

Annons

Protester är på gång i flera städer i Pakistan sedan en polischef skuldbelagt en kvinna som blev utsatt för en gruppvåldtäkt inför sina barn.

Kvinnan uppges ha blivit attackerad i samband med att bensinen tog slut i hennes bil utanför storstaden Lahore på onsdagen. En grupp män ska då ha våldtagit henne framför hennes två barn som satt i bilen.

Lahores polischef Umar Sheikh ifrågasatte inför ett pressuppbåd att kvinnan var ute och körde bil sent på kvällen utan någon man i sällskap. I Pakistan skulle man aldrig "tillåta sina systrar och döttrar att färdas ensamma så sent", sade han.

Kvinnan är bosatt i Frankrike och Sheikh tillade att hon antagligen felbedömt att det är lika säkert att röra sig i Pakistan som där.

Polischefens kommentarer är helt oacceptabla, markerar Pakistans människorättsminister Shireen Mazari som tillägger att det inte finns några ursäkter för våldtäkter.

Kvinnorättsaktivister och andra grupperingar planerar protester i flera städer med krav om offentlig avbön och polischefens avgång.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons