A-
A+

Protester mot polisvåld sprids i Tunis

Poliser och demonstranter i Tunis i samband med protester mot höjda matpriser i början av månaden.
Poliser och demonstranter i Tunis i samband med protester mot höjda matpriser i början av månaden.
TunisienTT-Reuters

Oroligheterna i Tunisiens huvudstad Tunis växer och protesterna mot polisvåld har spridits till flera fattiga stadsdelar.

Annons

Annons

Protesterna utbröt för mer än en vecka sedan i stadsdelen Sejoumi i Tunis. På onsdagen utbröt protester även i Ettadhamen och Intilaka där demonstranter blockerade vägar, brände däck och kastade stenar mot polisen.

Polisen svarade i sin tur med tårgas, uppger Reuters utsända.

Protesterna tog fart efter det att en video spridits som visat poliser misshandla en ung man, vilket orsakat ilska hos allmänheten. De fick ytterligare bränsle sedan en annan man avled efter att ha gripits, och vars anhöriga anklagar polisen för att ha misshandlat honom till döds.

FN:s människorättskontor i Tunisien säger sig vara oroligt över de återkommande rapporterna om polisvåld, och 43 organisationer har kallat till en landsomfattande protest på fredag för att få stopp på vad man beskriver som straffrihet för poliser.

Tunisien har fortsatt ekonomiska problem, som har lett till återkommande protester. I januari greps fler än 2 000 demonstranter, de flesta minderåriga. Människorättsorganisationer uppger att många behandlades illa av polisen, och anklagar även polisen för fall av tortyr.

Tio år efter det att Tunisiens auktoritäre ledare Zine El Abidine Ben Ali tvingades bort från makten har landet gjort framsteg när det gäller demokratiska reformer. Men inom landets polisväsende har inte mycket förändrats, och poliser ställs mycket sällan till svars för påstådda övergrepp.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!