Protester mot stängda barer i Marseille

Arga krögare demonstrerade under fredagen i Marseille mot regeringens nya krav på nedstängningar. Här en demonstrant med skylten 'Rädda barerna och restaurangerna'.
Arga krögare demonstrerade under fredagen i Marseille mot regeringens nya krav på nedstängningar. Här en demonstrant med skylten "Rädda barerna och restaurangerna".
FrankrikeTT

Stängda krogar i Marseille och kortade öppettider i Paris lyder nya order från Frankrikes regering, när smittspridningen tar fart på nytt.

Under fredagen protesterade drabbade krögare i Marseille mot beslutet.

Annons

Annons

Krögare demonstrerade också utanför La Timone-sjukhuset som under fredagen besöktes av hälsominister Olivier Veran, som hålls ansvarig för beslutet att stänga barer och restauranger.
Krögare demonstrerade också utanför La Timone-sjukhuset som under fredagen besöktes av hälsominister Olivier Veran, som hålls ansvarig för beslutet att stänga barer och restauranger.
En man bär en skylt med texten 'Stoppa hälsodiktaturen' utanför sjukhuset i Marseille som besöktes av Frankrikes hälsominister under fredagen.
En man bär en skylt med texten "Stoppa hälsodiktaturen" utanför sjukhuset i Marseille som besöktes av Frankrikes hälsominister under fredagen.

"Håll öppet – stäng inte", ropade demonstranter i Marseille under fredagen, i protest mot den franska regeringens beslut om ytterligare nedstängningar i staden. Demonstrationen, där främst drabbade krögare deltog, skedde utanför stadens domstolsbyggnad.

För det är hit vi förmodligen kommer gå för att ansöka om konkurs, säger Bernard Marty, ordförande för regionens besöksnäringsorganisation till AFP.

En demonstration hölls också utanför sjukhuset i Marseille, som under fredagen besöktes av hälsominister Olivier Veran, som av demonstranter hålls ansvarig för de nya restriktionerna.

I Marseille råder nu "alerte maximale", den högsta varningsnivån, medan myndigheterna använder den nästa högsta för att beskriva läget i Paris och ytterligare tio städer.

Det innebär att allmänna sammankomster i samtliga de städerna har begränsats till tio personer, och till 1 000 vid större idrotts- eller kulturevenemang.

"Ingen förstår"

I Marseille tvingas dessutom samtliga barer och restauranger stänga under två veckor från och med i helgen, vilket ytterligare spätt på missnöjet i staden. I huvudstaden och de andra tio städerna, däribland Bordeaux and Lyon, måste krogarna stänga klockan 22.

Det råder ingen tvekan om att ni kommer att drabbas, medger premiärminister Jean Castex under ett samtal med en restaurangägare i ett tv-inslag, rapporterar AFP.

Marseilles borgmästare hävdar upprört att regeringen inte samrått med henne innan man beslutade om de strikta restriktionerna. Hon lyfter fram åtgärder som vidtagits lokalt och som hon uppger börjat ge resultat under de senaste dagarna.

"Det finns ingenting i den nuvarande situationen som rättfärdigar detta steg. Jag kommer inte tillåta att Marseilleborna faller offer för politiska beslut som ingen förstår", twittrar Michèle Rubirola.

Annons

Annons

"Gjort allt vi kan"

Jean Pierre Cotens som driver baren 13 Coins i Marseilles hamnområde hade hunnit fylla kylen med färskvaror inför helgen innan stängningsordern plötsligt kom från Paris.

Vad ska jag göra med allt det här? Kommer (president Emmanuel) Macron att betala för förlusten? säger han till Reuters.
Hur kan vi pekas ut som ansvariga för det här (smittspridningen) när vi gör allt för att följa reglerna? Och trots alla ansträngningar måste vi nu stänga, fortsätter han.

Missnöjet är även stort från högsta ort i huvudstaden, där gym och andra inomhusidrottslokaler tvingas stänga.

På vilket sätt kommer det hjälpa oss att vi inte längre får träna, när fysisk aktivitet är en viktig del i att hålla oss friska och bevara våra immunförsvar? frågar sig Paris borgmästare Anne Hidalgo i en intervju med tv-kanalen France 3, enligt AFP.

Vill undvika ny nedstängning

Premiärminister Jean Castex har efter kritiken utlovat riktat stöd för att mildra konsekvenserna av restriktionerna. Drabbade näringsidkare kommer bland annat att tillfälligt slippa betala arbetsgivaravgifter.

Han inskärper samtidigt att situationen är allvarlig.

Jag vill inte att vi ska behöva gå tillbaka till hur det var i mars, säger han, med syfte på den nedstängning som då rådde.

Enligt torsdagens officiella siffror testade drygt 16 000 personer positivt för covid-19 under det föregående dygnet, vilket var rekordmånga. Antalet som vårdas för sjukdomen på sjukhus i Paris har mer än fördubblats på tre veckor, från 150 till 330.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons