A-
A+

Protester mot uteblivet valresultat i Peru

Anhängare till vänsterkandidaten Pedro Castillo demonstrerar i Lima på lördagen.
Anhängare till vänsterkandidaten Pedro Castillo demonstrerar i Lima på lördagen.
PeruTT-Reuters

Pedro Castillo eller Keiko Fujimori? Anhängare till båda kandidaterna i Perus presidentval är missnöjda över att deras sida inte utropats till vinnare och demonstrerar på huvudstaden Limas gator.

Annons

Annons

Tusentals anhängare till såväl vänsterkandidaten Pedro Castillo som högerrivalen Keiko Fujimori tog på lördagen till gatorna i Peru för att demonstrera för att just deras kandidat inte utropats till vinnare i presidentvalet den 6 juni.

Båda anhängarskarorna tågade mot centrala delarna av huvudstaden Lima och samlades bara kvarter från såväl varandra som valkommissions huvudkvarter.

Med alla röster räknade leder Castillo med omkring 44 000 röster och sedan valet för tre veckor sedan har han redan två gånger utropat sig själv till segrare.

Men Fujimori har försökt ogiltigförklara omkring 200 000 röster från 80 vallokaler i framförallt landsbygden, där vänsterledaren har starkt stöd. Några bevis för det påstådda fusket har hon dock inte presenterat och valobservatörer från den panamerikanska organisationen OAS säger att inga större oegentligheter har upptäckts i samband med valet.

I veckan avgick en av valkommissionen Onpes fyra ansvariga för kontrollen av röstsedlar och dennes ersättare svors in på lördagen. Men avhoppet innebär att kontrollen måste börja om från början, ett arbete som inleds på måndagen.

Först när det är klart kan en kandidat utropas till segrare i valet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!