A-
A+

Protester på Västbanken efter aktivists död

Den palestinske aktivisten Nizar Banats död har lett till våldsamma protester på Västbanken. Arkivbild
Den palestinske aktivisten Nizar Banats död har lett till våldsamma protester på Västbanken. Arkivbild
MellanösternTT-AFP

En politisk aktivist på Västbanken har dött efter att ha gripits och misshandlats av säkerhetsstyrkor.

Händelsen har fått hundratals palestinier att gå ut och protestera och kräva president Mahmud Abbas avgång.

Annons

Annons

Nizar Banat, människorättsaktivist och frispråkig kritiker av den Palestinska myndigheten (PA), greps på torsdagsmorgonen av säkerhetsstyrkor i Hebron på Västbanken. Enligt uppgifter till AFP stormade 25 beväpnade män hans hem och misshandlade honom.

Enligt Jibrin al-Bakri, guvernör i Hebron, "försämrades hans hälsa" under gripandet och han fördes till ett sjukhus i staden. Efter att ha undersökts av läkare dödförklarades han.

Bakri och den palestinske premiärministern Mohammad Shtayyeh säger att utredning kring Banats död har påbörjats.

Våldsamma protester

Händelsen utlöste våldsamma protester i huvudstaden Ramallah på Västbanken där hundratals människor krävde president Mahmud Abbas avgång. Säkerhetsstyrkor i staden avfyrade tårgas för att skingra demonstranterna. Även i Hebron utlöste händelsen protester.

Nu får det vara nog, sade demonstranten Sameh Abu Awwad till AFP i Ramallah och beskrev Banat som en man som inte tvekade att säga sanningen.

EU, en av de största bidragsgivarna till PA, och även FN kräver en fullständig, oberoende och transparent undersökning av händelsen. Amnesty International säger att det chockerande och brutala gripandet av Nizar Benat är alarmerande.

Annons

Annons

Välkänd aktivist

Nizar Banat var känd för sina videos som han lade upp på Facebook där han anklagade PA för korruption. Han hade även registrerat sig för att ställa upp i det parlamentsval på Västbanken som Abbas skjutit upp, enligt Reuters.

Farid al-Atrash, talesperson för en palestinsk människorättsorganisation, säger att Banats död är "en svart dag i det palestinska folkets historia".

En undersökning från det palestinska opinionsinstitutet PCPSR som publicerades tidigare den här månaden visar att 84 procent av palestinierna anser att den Palestinska myndigheten är korrupt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!