A-
A+

Prövningstillstånd i Huawei-tvisten

Tvisten mellan Huawei och Post- och telestyrelsen (PTS) går vidare i Kammarrätten. Arkivbild.
Tvisten mellan Huawei och Post- och telestyrelsen (PTS) går vidare i Kammarrätten. Arkivbild.
EkonomiTT

Tvisten mellan Huawei och Post- och telestyrelsen tas vidare.

Kammarrätten har nu meddelat prövningstillstånd i målet som rör förbudet mot Huawei-produkter i det svenska 5G-nätet.

Annons

Annons

Huawei lämnade in sin kompletta överklagan till Kammarrätten i början av oktober. Bolaget krävde bland annat bevis på att bolaget skulle utgöra ett säkerhetshot mot Sverige. Huawei anser att förvaltningsrätten var allt för svepande i sitt domslut.

"EU-rätten och svensk förvaltningsrätt innebär att det krävs att Post- och telestyrelsen ska kunna påvisa omständigheter som på ett konkret och detaljerat sätt styrker ett verkligt, aktuellt och tillräckligt allvarligt hot mot Sveriges säkerhet. Om detta beviskrav inte uppnås får åtgärder inte vidtas", skrev Huaweis presschef Henrik Devell i ett mejl till TT, i samband med att överklagan lämnades in till Kammarrätten.

Bakgrunden till tvisten är Post- och telestyrelsens tidigare beslut att stänga ute kinesiska bolag från den svenska utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet lutade sig mot en säkerhetsprövning av Säpo och Försvarsmakten. Huawei överklagade och under våren processades målet i förvaltningsrätten.

I juni beslutade förvaltningsrätten att Huawei utgör ett säkerhetshot om bolaget skulle delta i utbyggnaden av 5G-nät med den senaste tekniken.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.