A-
A+

Pryglande fångvaktare filmade

På ett fängelse i Neapel har många fångvaktare filmats under misshandel av intagna. Arkivbild.
På ett fängelse i Neapel har många fångvaktare filmats under misshandel av intagna. Arkivbild.
ItalienTT-AFP

Annons

Annons

Filmer på fångvaktare som misshandlar fångar med batonger och knytnävar har publicerats i Italien. De upprörande videorna härstammar från en coronarelaterad fångprotest i april förra året.

Protesten utlöstes av beskedet att en fånge på fängelset Santa Maria Capua Vetere i Neapel testat positivt för covid-19.

Tidningen Domani förfogar över film från övervakningskameror. En sammanställning på drygt sex minuter som lades ut på onsdagen visar hur dussintals fångvaktare, många i hjälm och med sköldar, pryglar fångar i korridorer och trapphus. Fångar ses skydda sina huvuden medan slagen fortsätter att hagla. En fånge i rullstol slås över ryggen. Andra som ramlat omkull får ta emot ytterligare sparkar och slag.

Över 110 personer har utretts av åklagarna sedan i fjol, varav cirka hälften gripits eller riskerar rättsliga åtgärder. I måndags sattes 18 fängelseanställda i husarrest utöver de åtta som redan gripits. Bland de misstänkta finns flera höga befäl. Den regionala fängelsedirektören är avstängd från tjänsten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!