Psykologer varnar för Trump i dokumentär

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.
USATT

En dokumentär som utmålar president Donald Trump som en destruktiv narcissist väcker uppmärksamhet i USA – samtidigt som vad som spås bli en rekordsmutsig valrörelse just kommit i gång på allvar.

Annons

Annons

Barry Goldwater, presidentkandidat 1964. Bilden är från valrörelsen efter, 1968.
Barry Goldwater, presidentkandidat 1964. Bilden är från valrörelsen efter, 1968.

I dokumentärfilmen intervjuas flera psykologer som säger att det är deras medicinska plikt att varna allmänheten för Trumps mentala tillstånd. Enligt psykolog John Gartner uppvisar presidenten fyra nyckelsymtom på så kallad malign narcissism: paranoia, narcissism, antisociala drag samt sadism, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Filmen "Unfit: The Psychology of Donald Trump" (Ungefär "Olämplig: Donald Trumps psyke") börjar strömmas på tisdagen.

Emot etisk princip

Det är inte första gången psykologer uttalar sig om USA:s president. Redan 2017 publicerades en uppmärksammad bok där 27 experter på mental hälsa – främst psykiatriker och psykologer – slog fast att Donald Trumps psyke utgör en fara för USA.

Varningarna är unika eftersom landets psykiatriker brukar följa en etisk princip kallad Goldwater-regeln. Den formulerades av USA:s psykiatriförbund efter republikanen Barry Goldwaters presidentvalskampanj 1964 och säger att psykiatriker inte får göra professionella omdömen om offentliga personer de inte undersökt. Detta eftersom de hätska uttalanden som då gjordes om Goldwater i flera fall visade sig vara politiserade.

Goldwater stämde en tidning som publicerade en text där psykiatriker spekulerade om hans mentala hälsa – och vann.

Annons

Annons

"Mycket stabil"

John Gartner, som grundat rörelsen A duty to warn (ungefär En plikt att varna) menar dock att den stora mängd uppgifter som finns om Trumps beteende gör att Goldwaterprincipen är förlegad.

USA:s president har beskrivit sig själv som ett "mycket stabilt geni".

Flera tidigare medarbetare till presidenten har dock beskrivit såväl nyckfullhet, egocentrism och raseriutbrott. I somras publicerade presidentens brorsdotter, psykologen Mary Trump, en bok där hon beskriver sin farbror som “självförhärligande” och “lögnaktig”.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons