A-
A+

Publicister ifrågasätter UD:s strategi om Isaak

Den svenska journalisten Dawit Isaak är fängslad i Eritrea sedan 2001.
Den svenska journalisten Dawit Isaak är fängslad i Eritrea sedan 2001.
PolitikTT

För exakt 21 år sedan, den 23 september 2001, greps journalisten Dawit Isaak. Sedan dess har han suttit i fångenskap i Eritrea.

I ett upprop i DN ifrågasätter sju publicister Sveriges strategi för att få honom fri.

Annons

Annons

Utrikesdepartementets linje har de senaste 21 åren varit den tysta diplomatin. Man har betonat vikten av att bygga relationer och skapa förtroende med Eritrea – men utan resultat.

Med hänvisning till den amerikanske diplomaten Steve Walkers slutsatser av sin tjänstgöring i Eritrea frågar sig publicisterna – Robert Aschberg (Publicistklubben), Jesper Bengtsson (Svenska PEN), Erik Halkjaer (Reportrar utan gränser), Ulrika Hyllert (Journalistförbundet), Thomas Mattsson (Tidningsutgivarna), Kerstin Neld (Sveriges Tidskrifter) och Grehte Rottböll (Sveriges Författarförbund) – om Sverige valt rätt väg.

Walker slår i en intervju med The Atlantic fast att "konfrontation, inte kompromiss" är den bästa linjen mot regimer som Eritreas.

"Genom att hänvisa till samtal och möten ger regimen sken av öppenhet och att de går att resonera med. Men, skriver han, det hindrar inte regimen från att terrorisera sin befolkning", skriver uppropsförfattarna.

Utrikesdepartementet, konstaterar de, har under decennierna som passerat sagt sig "vända på alla stenar" för att få Isaak fri. Men får man tro den amerikanske diplomaten har man vänt på helt fel stenar.

"Frågan är om vår nya utrikesminister kommer att säga samma sak, den tionde som får fallet Dawit Isaak på sitt bord".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.