A-
A+

Publiken tillbaka på Friends – "Det är magiskt"

Spelarna kände av det starka stödet i 2–1-segern mot Spanien. Mot Kosovo blir det ännu starkare.
Spelarna kände av det starka stödet i 2–1-segern mot Spanien. Mot Kosovo blir det ännu starkare.
FotbollTT

Det är lapp på luckan mot Kosovo.

Närmare 45 000 åskådare bänkar sig på Friends arena för att följa lördagens VM-kval.

Det är magiskt, säger landslagsmittfältaren Kristoffer Olsson.

Annons

Annons

Pandemin är inte över, men publikrestriktionerna är så gott som bortplockade.

Suget efter att se landslaget avspeglar sig i biljettförsäljningen.

Alla är så klart jätteglada över att vi får välkomna publik tillbaka och även glada över det stora intresset som finns, säger fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Viktigt ekonomiskt

Publikens återkomst har inte bara ett stor sportsligt värde. Förbundet har lidit svårt av inkomstbortfallet vid landskamper spelade under pandemin.

Vi tappade 55 miljoner i publikintäkter förra året på grund av pandemin så biljettförsäljningen är vårt stora fokus nu. Vi har sålt 43 500 biljetter till matchen mot Kosovo och det är så klart en jättefin siffra.
Vi har hanterat de uteblivna intäkterna på ett ansvarsfullt sätt, men över tid behöver vi – precis som alla verksamheter – intäkter. Och då är publiken det vi fokuserar på nu, säger Sjöstrand.

Sedan Janne Andersson tog över som förbundskapten sommaren 2016 har nationalarenan Friends verkligen blivit landslagets borg. Hittills har den stått sig som ointaglig.

Annons

Annons

Borgen Friends

Facit i VM- och EM-kval på hemmaplan under Andersson:

+ Tio segrar.

+ Tre oavgjorda.

+ Ingen förlust.

Det är klart att vi har ett självförtroende här hemma, men det som har varit kan man inte leva på nu. Det är dags för nya, bra prestationer, säger han inför de kommande två kvalmatcherna i Solna.

Kosovo väntar på lördagskvällen, på tisdag är det Grekland som gäller.

Spelarna gläds åt att åter spela inför fullsatta läktare.

Det är magiskt att få spela inför svenska supportrar och allt vad det innebär. Det är fantastiskt. Mot Spanien var det 16 000 och det kändes om att det var fullt. Dubbla det några gånger och det blir magiskt, säger mittfältaren Kristoffer Olsson.
Det är något som många har sett fram emot länge. Det ska bli kul. Vi vet att vi är starka här. Det är en skillnad att spela hemma. Vi kan den här arenan, planen, har svenska fans här, fortsätter han.

Han får medhåll från flera av landslagskollegorna:

Vi har haft publik hela säsongen i England och det är alltid kul med fans. Det är bara att njuta, säger anfallaren Viktor Gyökeres.
Det ska bli riktigt kul. Vi märkte av publiken redan mot Spanien. Det kändes nästan som fullsatt redan då, säger mittfältaren Mattias Svanberg.
Det kommer att bli ännu bättre på lördag. Att spela inför fansen och familjen. Det är fantastiskt, säger anfallaren Dejan Kulusevski.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.