A-
A+

Publiklättnader i sommar: "Ljus i tunneln"

Regeringen tillåter publik upp till 500 personer sittande utomhus på bland annat fotbollsarenor från och med 1 juni. Arkivbild.
Regeringen tillåter publik upp till 500 personer sittande utomhus på bland annat fotbollsarenor från och med 1 juni. Arkivbild.
IdrottTT

På tisdag välkomnas publiken tillbaka på idrottsarenorna igen, åtminstone upp till 500 personer. Och den 1 juli kan ännu fler få gå på idrott.

Det är ett ordentligt ljus i tunneln, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Annons

Annons

Regeringen häver några pandemirestriktioner från den 1 juni. Det innebär för idrottens del att barn och ungdomar tillåts tävla och åka på läger och vuxna tillåts tävla utomhus.

Och idrotter som tävlar i skog, på vatten och på vägar – exempelvis orientering, segling och cykel – kan få ha tävlingar med upp till 150 personer.

Dessutom tillåts mer publik på läktarna, som mest 500 personer om det är en utomhusarena med sittplatser.

Det är ett utmärkt tecken att vi går in i de här tre faserna. Det följer det vi hade hoppats och trott på. Bara att hoppas att vi inte åker på ett bakslag, säger Eriksson.

TT: Vilken effekt får det här för svensk idrott?

Inte minst får det en moralisk effekt, vi lider av de revor vi får. När tecknen börjar komma att det vänder gör det mycket för de som håller på att tappa sugen.

Till den 1 juli kan nästa fas införas – om smittoläget tillåter. Det innebär att det ska kunna vara publik utomhus, som har anvisade sittplatser, på upp till 3 000 personer. Och i motionslopp och tävlingar som orientering, segling och cykel får ha 900 deltagare.

Den sista fasen när det gäller publik och deltagarantal planerar regeringen för i september. Då finns det inte längre några tak för åskådare varken inomhus eller utomhus, och inte heller för deltagare i tävlingar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!