A-
A+

Puigdemont släppt i väntan på utlämningsbeslut

Den katalanske separatistledaren Carles Puigdemont, på bilden, greps i torsdags på Sardinien. Arkivbild.
Den katalanske separatistledaren Carles Puigdemont, på bilden, greps i torsdags på Sardinien. Arkivbild.
ItalienTT-AFP-Reuters

Den katalanske separatistledaren Carles Puigdemont har släppts på fri fot i väntan på ett beslut om han ska utlämnas till Spanien.

Allt är bra, säger han i samband med frisläppandet.

Annons

Annons

Demonstration i Barcelona mot gripandet av den katalanske separatistledaren.
Demonstration i Barcelona mot gripandet av den katalanske separatistledaren.

Carles Puigdemont har sedan 2017 levt i exil i Belgien, anklagad av Spanien för bland annat uppror och uppvigling i samband med Kataloniens självständighetsförsök för fyra år sedan.

En arresteringsorder har tidigare varit utfärdad och i våras förlorade han sin åtalsimmunitet som EU-parlamentsledamot efter en omröstning i EU-parlamentet.

I torsdags greps han på Sardinien, dit han ska ha rest i sin roll som ledamot i EU-parlamentet.

"Vid ankomsten till flygplatsen i Alghero greps han av italiensk gränspolis. I morgon (fredag) kommer han att ställas inför rätten i Sassari", skriver hans stabschef Josep Lluís Alay på Twitter.

Om han ska utlämnas till Spanien enligt landets önskan kommer att avgöras den 4 oktober, enligt Agostinangelo Marras, som är Puigdemonts advokat på Sardinien.

Advokaten uppger också att Puigdemont har rätt att lämna landet, bara han infinner sig hos domstolen på Sardinen den 4 oktober.

Fördömer

I Barcelona har polisen spärrat av flera gator i närheten av det italienska konsulatet, där hundratals anhängare till Puigdemont samlas under fredagen för att demonstrera mot gripandet. Demonstranter samlades också utanför rättssalen i Sassari.

Kataloniens nye regionpresident Pere Aragonès, också han separatist men mildare sådan än Puigdemont, fördömer gripandet.

"Ställd inför förföljelse och rättsligt förtryck – detta fördöms å det starkaste. Det måste få ett slut", skriver han på Twitter.

Spanien välkomnar det.

"Gripandet av herr Puigdemont stämmer överens med det pågående rättsliga förfarande som gäller för alla EU-medborgare," skriver den spanska regeringen i ett uttalande.

Enligt ett uttalande från premiärminister Pedro Sánchez kansli måste Puigdemont inställa sig till den spanska rätten.

Annons

Annons

Överklagat

I juni benådade Sánchez nio andra katalanska separatistledare som 2019 dömdes till fängelsestraff på 9–13 år för uppvigling och missbruk av offentliga medel, i samband med det katalanska självständighetsförsöket.

Spanien har även haft arresteringsorder utfärdade för de tidigare katalanska regionministrarna Toni Comín och Clara Ponsatí. De sitter precis som Puigdemont numera i EU-parlamentet och blev precis som honom av med åtalsimmuniteten i våras, då anklagelserna formellt härrör från tiden före de tre katalanerna valdes in i EU-parlamentet.

Beslutet om åtalsimmunitet har dock överklagats och kan upphävas av EU-domstolen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.