A-
A+

Putin bryter tystnaden efter kraschen

President Vladimir Putin säger att en utredning om flygkraschen har inletts men att den kommer att ta tid.
President Vladimir Putin säger att en utredning om flygkraschen har inletts men att den kommer att ta tid.
RysslandTT

Rysslands president Vladimir Putin sänder sina kondoleanser efter flygkraschen där Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin uppges ha omkommit.

Annons

Rysk militär vaktar en väg nära flygkraschen i regionen Tver där Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin uppges ha omkommit.
Rysk militär vaktar en väg nära flygkraschen i regionen Tver där Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin uppges ha omkommit.

Vladimir Putin var tyst i nästan ett dygn efter flygkraschen som inträffade tidigt på onsdagskvällen. Men på torsdagskvällen kommenterade han det inträffade och kallade kraschen för en "tragedi", rapporterar AFP.

Till att börja med vill jag sända mina djupaste kondoleanser till offrens familjer, säger Putin i samband med ett tv-inslag där han framträdde med den Moskvaplacerade ledaren för Donetskregionen, Denis Pusjilin..
Jag kände Prigozjin väldigt länge, sedan början av 1990-talet. Han var en komplicerad man och gjorde allvarliga misstag i sitt liv men uppnådde de rätta resultaten.

Putin sade också att en utredning om flygkraschen har inletts, men att den kommer att ta tid.

Den ryska luftfartsmyndigheten Rosaviatsia har skapat ett utskott som ska utreda det kraschade planets tekniska skick, väderförhållandena, sändningstjänsterna och radioutrustningen på marken, skriver den USA-baserade tankesmedjan ISW.

Samtidigt meddelar Rysslands stora utredningsmyndighet Sledkom på meddelandetjänsten Telegram att en utredning gällande brott mot reglerna för trafiksäkerhet och drift av lufttransporter inleds, med anledning av en flygolycka i Tver-regionen, uppenbarligen syftande på Prigozjin-kraschen.

Finns videor

En militärbloggare med koppling till Kreml har enligt ISW uppgett att utskottet kan välja att förklara kraschen med att ett luftförsvarssystem skjutit ned planet av misstag. En rysk källa uppger för tankesmedjan att det är sannolikt att kraschen kommer att förklaras med att ett terrordåd skett ombord, en förklaring som redan har börjat föras fram i Ryssland.

Att planet skulle ha skjutits ner från marken tillbakavisas av USA:s försvarshögkvarter Pentagon. Talespersonen Pat Ryder säger att den amerikanska militären inte har någon information som stödjer den teorin, rapporterar AFP.

Den Wagner-anknutna Telegram-kanalen Grey Zone har publicerat videor som visar att planet faller i det närmaste rakt ner från en blå himmel. En av vingarna är borta, men flygplanskroppen i övrigt verkar hålla ihop relativt väl. Efter nedslaget brinner dock mycket av resterna.

En boende i närheten av olycksplatsen säger till AFP att flygkraschen föregicks av höga smällar.

Planet flammade upp och började brinna, det kunde ha fallit var som helst, säger den boende som inte vill uppge sitt namn.

Putin framträdde

AP:s analys av filmerna stärker teorin att planet drabbades av någon form av explosion när det uppnått marschhöjd, skriver nyhetsbyrån.

Ungefär samtidigt som planet störtade deltog president Vladimir Putin i en ceremoni för att högtidlighålla slaget om Kursk under andra världskriget. Men varken där eller under ett videotal till Brics-toppmötet i Sydafrika på torsdagen nämnde han kraschen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.