A-
A+

Putin fördömer "russofobi" på segerdagen

Ryska stridsvagnar rullade genom Röda torget i Moskva under segerdagens militärparad.
Ryska stridsvagnar rullade genom Röda torget i Moskva under segerdagens militärparad.
RysslandTT-AFP-Reuters

Omgiven av soldater och stridsfordon fördömde president Vladimir Putin "russofobi" när segerdagen på söndagen firades i Moskva.

Annons

Annons

På söndagen högtidlighölls den 76:e segerdagen ‒ som markerar årsdagen av Nazitysklands kapitulation under andra världskriget ‒ traditionsenligt med ceremonier och militärparader runt om i Ryssland.

Störst var paraden som vanligt i huvudstaden Moskva, med över 12 000 soldater, knappt 200 militärfordon och runt 80 stridsflygplan och helikoptrar.

Under Vladimir Putins maktinnehav har segerdagarna kommit att bli allt mer nationalistiskt färgade. Under årets firande hälsade presidenten på världskrigsveteraner och hyllade Sovjetunionens insatser.

Det sovjetiska folket höll sitt heliga löfte, försvarade hemlandet och befriade Europas länder från den svarta pesten, sade Putin i ett tal.

Men presidenten lyfte inte bara historien utan riktade även en känga till samtida kritiker på den världspolitiska arenan. Utan att nämna de ansträngda relationerna till EU och USA ‒ rörande frågor som behandlingen av ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj och mobiliseringen på den annekterade Krimhalvön ‒ pratade Putin om hur "russofobin" ökar i världen.

Ryssland försvarar konsekvent internationell lag, sade presidenten.
Samtidigt kommer vi kraftfullt försvara våra nationella intressen för att säkerställa vårt folks säkerhet.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!