A-
A+

Putin hyllar samarbeten med Turkiet

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands president Vladimir Putin i ryska Sotji.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands president Vladimir Putin i ryska Sotji.
RysslandTT-AFP

Rysslands president Vladimir Putin välkomnar den turkiske kollegan Recep Tayyip Erdogan för samtal om ekonomiska och strategiska samarbeten.

Ledarna säger sig ha hittat kompromisser som gynnar båda parterna, trots motsättningar dem emellan.

Annons

Annons

I helgen hintade Natolandet Turkiets president Erdogan om att fler vapenaffärer med Ryssland kan bli aktuella, trots hot om nya sanktioner från USA.

Under onsdagens möte med Erdogan svarade Putin indirekt på det amerikanska hotet genom att hylla Moskva och Ankaras förmåga att kompromissa, oaktat ländernas komplicerade relation.

Förhandlingar är stundom svåra, men leder till positiva resultat, sade Putin i sitt Svartahavsresidens i Sotji och tillade att de båda länderna "har lärt sig att hitta kompromisser som gynnar båda parterna".

De senaste åren har de båda regionala stormakterna befunnit sig på kollisionskurs – bland annat i inbördeskrigets Syrien, där Moskva och Ankara hade rivaliserande intressen i konflikten.

Men förra året ingick de två länderna ett avtal om vapenvila i den nordvästliga regionen Idlib, ett av de sista fästena för militanta islamister i Syrien.

Freden där är beroende av turkisk-ryska relationer, sade Erdogan.

Vidare underströk den turkiske presidenten fördelarna med goda relationer mellan de två länderna.

Trots sina meningsskiljaktigheter har de båda länderna kommit närmare varandra de senaste åren, bland annat på grund av växande spänningar mellan Moskva och ledande västländer.

Ledarna pratade inte med pressen efter mötet. Däremot tackade Putin Erdogan för ett "nyttigt och informativt" samtal, medan Erdogan skrev på Twitter att det var "produktivt".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.