A-
A+

Putin pressar elpriset

Rysslands presidenten Vladimir Putin har bett Gazproms chef Alexei Miller att öppna gaskranarna mot Europa. Arkivbild.
Rysslands presidenten Vladimir Putin har bett Gazproms chef Alexei Miller att öppna gaskranarna mot Europa. Arkivbild.
EkonomiTT

Gaspriset har halverats, elprisuppgången har dämpats. Det mest akuta tillståndet på energimarknaderna har lagt sig.

Annons

Annons

Sen toppen för några veckor sedan har gaspriset på den europeiska marknaden halverats till runt 66 euro/MWh, bara sedan härom dagen handlar det om en nedgång med tio procent. För några veckor sedan pendlade priset på dubbla nivåer.

Bakom prisraset ligger bland annat löften från Rysslands president Vladimir Putin om mer gasexport till Europa.

Halverat kolpris

Gaspriset har varit en stor bidragande bov bakom de skenande elpriserna, såväl i Europa som i Sverige. Brist på andra gröna energislag – dåligt med blåst och en omställning som går för långsamt – i kombination med stigande priser även på kol och olja gör gasen extremt viktig för elproduktionen. En befarad elbrist i vinter och de höga priserna har fått frågan att hamna högst på EU-ländernas agenda.

Men det värsta akuta krisskedet verkar ha avtagit. Även priset på kol sjunker nu. På den kinesiska marknaden har kolterminerna, kontrakt för leverans nästa månad, halverats på knappa två veckor även om prisuppgången hittills i år fortsatt är kraftig.

Annons

Annons

Kraftig prissänkning

På den svenska elmarknaden smittar det av sig. Visserligen spelar även inhemska faktorer in, vattenmagasinen har fyllts på och det har blåst hyfsat, men de fossileldade råvarorna spelar stor roll för elpriset, framför allt i södra Sverige.

På fredagen kostar en kWh el måttliga 57 öre i elområde 4, det vill säga Sydsverige. Det kan jämföras med snittet på runt en krona de senaste veckorna. I Svealand, elområde 3, har priset fallit från runt 75 öre i snitt senaste fyra veckorna till 40 öre per kWh. I september låg priserna ännu högre.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.