A-
A+

Putin prisar unionsbygge med Lukasjenko

Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin i ett tidigare möte i Sotji, Ryssland. Arkivbild.
Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin i ett tidigare möte i Sotji, Ryssland. Arkivbild.
Belarus/RysslandTT

Belarus internationellt plågade president Aleksandr Lukasjenko välkomnas i Sotji av ryske kollegan Vladimir Putin.

Vi håller på att bygga en unionsstat, sade Putin när samtalet inleddes.

Annons

Annons

Lukasjenko har åter tagit sin tillflykt till Ryssland för att få stöd för sitt ledarskap. En allt mer isolerad Lukasjenko tvingas att åter be president Putin om stöd efter beslutet att tvinga ned ett Ryanairplan på belarusiskt territorium.

Samtalen inleddes på fredagskvällen vid Svarta havet, på Putins hemmaplan Sotji. Bedömare granskar signaler om han är beredd att åter ge Lukasjenko sitt stöd.

"Konkreta resultat"

Putin var noggrann med att ange tonen. I ett tv-framträdande inför mötet valde den ryske ledaren att visa var makten ligger, och vart Belarus ska vända sig:

Vi rör oss med tillförsikt mot den riktningen, arbetet har redan givit konkreta resultat till våra medborgare, sade han enligt AFP med hänvisning till unionsbildandet.

Enligt Lukasjenkos kansli ska de två ledarna "jämföra anteckningar om de mest brådskande frågorna", rapporterar nyhetsbyrån.

Ett försök pågår att ställa till trassel så att det blir som i augusti förra året, sade Lukasjenko med hänvisning till regimkritiska protester.

När protesterna var som mest omfattande efter det kritiserade presidentvalet i fjol tvingades Lukasjenko att be Putin om hjälp. Det långa mötet där bilder visade hur Lukasjenko underdånigt lyssnade på Putin blev snabbt försmädliga karikatyrer i Belarus.

Men med Putins stöd och genom polisens brutala metoder förblev Lukasjenko vid makten.

Annons

Annons

Strid om luftrum

Den internationella ilskan växer åter efter Lukasjenkos order att tvinga ned ett passagerarplan och gripa två regimkritiker ombord. EU uppmanar unionens flygbolag att undvika belarusiskt flygrum. Ryssland svarar med att förhindra flera plan från EU-länder att flyga över ryskt territorium.

Det västländer har gjort . . . av politiska anledningar är fullständigt ansvarslöst och hotar passagerares säkerhet, säger ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova, skriver AFP.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!