A-
A+

Putin skyller på väst och slår mot civila mål

En äldre kvinna tittar ut genom ett fönster med ett stearinljus i handen under ett strömavbrott i Borodjanka i Kievregionen i förra veckan.
En äldre kvinna tittar ut genom ett fönster med ett stearinljus i handen under ett strömavbrott i Borodjanka i Kievregionen i förra veckan.
UkrainaTT

Attackerna mot civila mål och energianläggningar orsakar akut elbrist i Ukraina.

Rysslands president Vladimir Putin skyller invasionskriget på västländer som han påstår vill utplåna landet från den politiska kartan.

Annons

Annons

Rysslands president Vladimir Putin på tankesmedjan Valdais möte utanför Moskva.
Rysslands president Vladimir Putin på tankesmedjan Valdais möte utanför Moskva.
En invånare i Kramatorsk letar efter saker som klarat sig oskadda efter ryska bombningar under natten till torsdag.
En invånare i Kramatorsk letar efter saker som klarat sig oskadda efter ryska bombningar under natten till torsdag.

Nya attacker rapporteras om nätterna från storstäder och infrastrukturellt viktiga mål inne i Ukraina. Den ryska invasionens anfallskrig med raketer, robotar och drönare tvingar ukrainska myndigheter att vädja medborgarna att spara på el.

Uppemot en tredjedel av Ukrainas elförsörjning är hotad på grund av Rysslands attacker.

Putin till attack

I ett ovanligt linjetal valde ryske presidenten Vladimir Putin att försöka förklara den ryska hållningen. Talet hölls inför en tankesmedja på torsdagen.

President Putin valde att attackera västländer i sitt tal.

Han sade att Moskva vill "försvara rätten att existera" och hävdar att västländer vill förstöra Ryssland, och förinta landet från den politiska kartan.

Sedan kom han med varslande hot inför gruppen, kallad Valdais diskussionsklubb:

Framför oss ligger det farligaste, mest oförutsägbara och samtidigt det viktigaste decenniet sedan andra världskriget, sade han och lade till att "det till viss del blir revolutionärt".

USA kom samtidigt med en rapport om strategi från landets försvarsdepartement. Där konstaterar man att Ryssland utgör ett "akut hot" och att USA kommer att göra allt som står i dess makt för att stoppa ytterligare ryska aggressioner mot amerikanska intressen och länder som är allierade med USA.

Annons

Annons

IAEA granskar

Ryssland kom med nya krigsanklagelser sent på torsdagen. Den senaste anklagelsen hävdade att USA förser Ukraina med biologiska stridsmedelsutveckling, och att FN:s säkerhetsråd måste granska frågan.

FN:s representant för nedrustningsfrågor sade i säkerhetsrådet att det inte funnits några sådana tecken vid tidigare inspektioner. USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield röt tillbaka:

Jag måste ta detta tillfälle i akt och upprepa: Ukraina har ingen verksamhet med biologiska stridsmedel. USA har inget program med biologiska stridsmedel.

FN:s atomenergiorgan IAEA meddelade samtidigt att det ska genomföra en "oberoende granskning" av anklagelser som riktats från rysk sida om att Ukraina planerar att tillverka så kallade smutsiga bomber med radioaktivt innehåll.

IAEA-chefen Rafael Grossi sade att inspektioner ska genomföras på två platser för att undersöka om det finns radioaktiva spår.

"Ryssarna terroriserar"

Natten till torsdagen kom nya rapporter om angrepp mot huvudstadsregionen.

Kievregionens guvernör Oleksyj Kuleba sade då att "ryssarna terroriserar Kievregionen" – men också att det ukrainska luftvärnet hade skjutit ned flera fiendeobjekt.

"Det blir nödvändigt att förbereda sig för akuta strömavbrott på obestämd tid", skrev guvernören på meddelartjänsten Telegram.

Även staden Zaporizjzja har åter anfallits, där utkanter och förorter beskjutits.

Borgmästaren Anatolyj Kurtev tvingas återkommande att uppmana invånarna att ta skydd, i mörker då elen slagits ut.

Ryssland svarade med att även anläggningar på illegalt annekterade områden på Krimhalvön har attackerats. Enligt den av Ryssland tillsatte guvernören Michail Razvozjajev ska ett värmekraftverk i Balakvala nära Sevastopol ha attackerats natten till torsdagen.

Rättad: I en tidigare version angavs fel källa till uppgifterna om nattens attacker.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.