A-
A+

Putin stärks efter oron i Kazakstan

Bilder från rysk tv visar kazakstanska soldater vid en vägspärr i Kazakstan, efter den senaste tidens oroligheter i landet. Arkivfoto.
Bilder från rysk tv visar kazakstanska soldater vid en vägspärr i Kazakstan, efter den senaste tidens oroligheter i landet. Arkivfoto.
RysslandTT:s korrespondent

En liten och kort militärinsats i Kazakstan skapar nöjda miner i Kreml.

Signalen från den ryska ledningen är tydlig: Vi är herre i vårt eget hus.

Annons

Annons

Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev har anklagat 'terrorister' för att ligga bakom förra veckans oroligheter i landet. Arkivfoto.
Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev har anklagat "terrorister" för att ligga bakom förra veckans oroligheter i landet. Arkivfoto.

Mitt under pågående internationell spänning kring Ukraina har Kazakstan hjälpt Ryssland att få ut en hel rad tunga budskap både externt och internt.

Gudrun Persson, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) med fokus på rysk säkerhetspolitik, konstaterar visserligen att mycket är oklart i vad som egentligen hände i det centralasiatiska grannlandet och varför under den senaste veckans oroligheter.

På kort sikt har ändå Rysslands president Vladimir Putin stärkt sin position.

Vad det här handlar om från Rysslands horisont är regimsäkerhet: "Vi har nu visat att vi tolererar inga så kallade färgrevolutioner i vår del av världen", säger Persson till TT.

Stöd till andra

Budskapet är delvis riktat till den redan så hårt kuvade oppositionen på hemmaplan, som ska avskräckas från att demonstrera mot makthavarna, så som skedde på Självständighetstorget i Kiev under 2014.

Det är ett rött skynke för Putin. Det ska inte vara något "majdan" på Röda torget, säger Persson.

Men budskapet går också till andra auktoritära ledare i området som nu vet att de kan få hjälp av Ryssland och den tidigare oanvända militäralliansen ODKB (CSTO på engelska) för att sitta kvar.

Övriga ledare har börjat betrakta CSTO som en organisation som kan komma till stöd för sittande styre – och det har nu materialiserats också.

Annons

Annons

Knyts närmare?

Det snabba ryska stödet till Kazakstans ledning knyter också landet och dess relativt nye president Kasym-Zjomart Tokajev närmare till Moskva.

Tokajev står nu i tacksamhetsskuld till Ryssland och därmed har den kazakiska ledningen rättat in sig i ledet, säger Persson.

De allt närmare kontakter med EU som Kazakstan närt under de senaste åren hamnar därmed i ett helt annat läge.

Man kan räkna med att Ryssland har vissa krav som "betalning" och då är det inte tal om att Kazakstan ska närma sig EU för mycket. De ska tillhöra den ryska intressesfären. Det är Ryssland som garanterar säkerheten ytterst, säger Persson.

"Herre i eget hus"

Både Kazakstan och Ryssland har meddelat att de ryska "fredsbevarande" styrkorna redan ska börja återvända hem. Därmed tycks Ryssland också undvika en längre insats i Kazakstan, vilket hade kunnat få konsekvenser för den ryska militära uppbyggnaden kring gränsen mot Ukraina.

Nu kan i stället Kazakstan-insatsen ge Ryssland råg i ryggen.

På kort sikt har det här – en ganska liten insats som gick fort – stärkt Ryssland, snarare än något annat. Det var ju en så liten numerär så det påverkar inte ansamlingen kring Ukrainas gräns. Signalen här är: "Vi är herre i vårt eget hus. Vi kan ta hand om det här", säger Gudrun Persson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.