R-talet för viruset sjunker i Sverige

Det nationella R-talet för coronaviruset sjunker i Sverige. Arkivbild.
Det nationella R-talet för coronaviruset sjunker i Sverige. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Det så kallade R-talet för coronaviruset sjunker i Sverige.

Positivt, ja visst. Men siffran skiljer sig stort mellan olika regioner och varje insjuknad smittar fortfarande fler än en.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Det nationella R-talet visar antalet personer som varje smittad person i genomsnitt sprider viruset till. Talet har sjunkit från 1,55 den 1 november till 1,16 den 14 november, vilket "visar att ökningstakten på nationell nivå avtar", skriver Folkhälsomyndigheten i sin senaste rapport.

Men det är för tidigt att ropa hej. Smittkurvan vänder först när R-talet är under ett.

Varje insjuknad smittar fortfarande fler, så den andra vågen växer fortfarande, säger Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Umeå universitet, till Expressen.

Det nationella R-talet är ett genomsnitt i landet och det visar sig i Folkhälsomyndighetens statistik att situationen är mycket olika i regionerna. Lägst R-tal den 14 november hade Östergötland med 0,76. Högst R-tal, 1,59, hade Jämtland/Härjedalen. I storstadsregionerna hade Stockholm 1,16, Skåne hade 1,30 och Västra Götaland 1,05.

Det nationella R-talet ger en ögonblicksbild av smittspridningen och statsepidemiologen Anders Tegnell har påpekat att det är den långsiktiga trenden som är viktig, snarare än siffran vid ett visst tillfälle.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons