Råd: Vi har tagit över Kirgizistan

Svårbedömt läge i Bisjkek. Bild från demonstrationer i måndags.
Svårbedömt läge i Bisjkek. Bild från demonstrationer i måndags.
KirgizistanTT-Reuters

Ett samordningsråd säger sig ha tagit makten i Kirgizistan. Parlamentet är upplöst, hävdar rådet, som bildats av ett antal politiska partier.

Annons

Annons

Rådet har dock inte alla politiska krafter med sig, och läget i huvudstaden Bisjkek är svårbedömt. På onsdagsmorgonen kommer rapporter från ryska Tass om att oidentifierade personer har stormat gruvföretaget Kumtors kontor i staden. Kumtors guldgruvsdrift står för omkring en tiondel av landets BNP.

Den dramatiska utvecklingen kommer efter valet i söndags. De för president Sooronbaj Jeenbekov gynnsamma röstsiffror som redovisades väckte våldsamma protester, vilket ledde till att valkommissionen backade och ogiltigförklarade resultatet.

I tisdags avgick premiärminister Kubatbek Boronov, enligt statliga ryska nyhetsbyrån Ria, och oppositionspolitikern Sadyr Zjaparov ska ha valts till ny regeringschef. Enligt den kirgiziska nyhetsbyrån Akipress tvingades dock Zjaparov kort därefter fly från den byggnad där parlamentet samlats, sedan en uppretad folkmassa beväpnad med påkar och stenar tagit sig in.

President Jeenbekov beskriver protesterna som ett kuppförsök.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons