A-
A+

"Rädd för att vi får se varsel igen"

Glest mellan gästerna och tidig hemgång kan bli ett hårt slag för krogarna. Arkivbild.
Glest mellan gästerna och tidig hemgång kan bli ett hårt slag för krogarna. Arkivbild.
EkonomiTT

Använd vaccinbevisen för att stoppa smittan i stället för att begränsa krogarnas öppettider, tycker krogbranschens organisation Visita. Nu befaras nya varsel i en hårt prövad bransch.

Annons

Annons

De nya restriktionerna, som börjar gälla redan i övermorgon den 12 januari, innebär bland annat att krogarna måste stänga klockan 23 och att högst åtta personer tillåts per sällskap, som måst sitta ned med minst en meter emellan sig. Ett hårt slag mot krogbranschen, enligt Visitas vd Jonas Siljhammar.

Nu kommer återigen nya restriktioner med kort varsel, säger han, och tillägger att han visst förstår att det behövs nya åtgärder när smittan skenar.
Men att begränsa öppettiderna, det förstår vi inte. Jag tycker att man ska nyttja vaccinbevisen i stället. Statsministern inledde ju själv pressträffen med att vaccinet är det viktigaste verktyget. Jag trodde att vi hade kommit längre i analysen av effekten av åtgärder.

"Varsel igen"

Han förklarar att det inte uppstår någon trängsel på restauranger i dag. Det är redan glest mellan gästerna och borden.

Nu befarar han att många företag kommer att drabbas hårt.

Jag är rädd för att vi kommer att få se en hel del varsel igen. De har precis kunnat återanställa personal som tidigare varslat. Men många är skuldsatta.

Annons

Annons

Kort framförhållning

Han tycker också att beskedet kommer med väldigt kort varsel, många krogar har redan schemalagt personal och handlat hem varor för den närmaste framtiden.

Det finns inte heller några fungerande stöd på plats nu. Jag hade förutsatt att stöden presenterades samtidigt, men vi har bara fått besked om att stöden ska förlängas under december och januari. Men vi har inte sett detaljerna ännu.

Det handlar om olika belopp och gränser som behöver justeras, förklarar han.

Som det är nu har många företag redan slagit i taket. Då finns inga stöd att söka, säger Jonas Siljhammar.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.