A-
A+

Rädda barnen: Ge afghaner uppehållstillstånd

Rädda barnen uppmanar Migrationsverket att bevilja uppehållstillstånd till de asylsökande afghaner som finns i Sverige. Arkivbild.
Rädda barnen uppmanar Migrationsverket att bevilja uppehållstillstånd till de asylsökande afghaner som finns i Sverige. Arkivbild.
AfghanistanTT

Migrationsverket bör bevilja uppehållstillstånd för de asylsökande afghaner som befinner sig i Sverige, anser Rädda barnen.

Annons

Annons

Det är den extremt svåra och osäkra situation som råder i Afghanistan efter talibanernas maktövertagande – och som slagit särskilt hårt mot kvinnor och barn – som ligger bakom organisationens uppmaning.

"Det är därför nu hög tid att Migrationsverket ger afghanska asylsökande möjlighet till ny prövning i enlighet med Utlänningslagen och beviljar uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov", skriver Rädda barnen i ett pressmeddelande.

Sverige har också sedan i somras stoppat utvisningarna till Afghanistan och tar i dagsläget inga nya beslut i asylärenden som rör afghanska medborgare.

Rädda barnen uppmanar även regeringen att se över möjligheterna att öka flyktingkvoten som möjliggör för särskilt utsatta grupper att komma till Sverige.

"Den svenska regeringen måste också ta sitt ansvar för att asylrätten upprätthålls och att barns grundläggande rättigheter och behov tillgodoses, både i Sverige, vid EU:s yttre gränser och på plats i Afghanistan", skriver organisationen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!