A-
A+

Räntesmäll i Turkiet

Turkiska lira växlas på ett växlingskontor i Ankara, Turkiet. Arkivbild.
Turkiska lira växlas på ett växlingskontor i Ankara, Turkiet. Arkivbild.
EkonomiTT-Bloomberg

Den turkiska centralbanken överraskar med en kraftig räntehöjning. Styrräntan höjs från 17,5 procent till 25 procent för att få bukt med den skenande inflationen.

Annons

En räntehöjning var väntad men marknadsförväntningarna låg betydligt lägre (en höjning till 20 procent), inför centralbankens besked.

Landets centralbank har tagit en ny penningpolitisk vändning under nya centralbankschefen Hafize Gaye Erkan och efter att hon klev på sin post i början av sommaren. Första räntehöjningen kom kort därefter, från 8,5 till 15 procent och dagens besked går alltså i samma linje.

Detta sker efter att landets inflation lyft till 47,8 procent i juli och landets centralbank bedömer att inflationen kan stiga ända upp till 60 procent nästa år. Just skyhög inflation är något som Turkiet brottats med under en längre tid och något som landets president Recep Tayyip Erdogan konsekvent valt att ignorera. Erdogan valde bland annat för ett par års tid att sparka den dåvarande centralbankschefen när det lyftes att styrräntan behövde höjas.

Dagens besked fick den turkiska liran att stärkas med uppemot sex procent gentemot den amerikanska dollarn, rapporterar AFP.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.