A-
A+

Rapport: Biståndschefer utnyttjade kvinnor

Hiv-smittade kvinnor i Ghana utnyttjades systematiskt av chefer inom en hjälporganisation, enligt en rapport. Arkivbild från Ghanas huvudstad Accra.
Hiv-smittade kvinnor i Ghana utnyttjades systematiskt av chefer inom en hjälporganisation, enligt en rapport. Arkivbild från Ghanas huvudstad Accra.
BiståndTT

Chefer vid en organisation som ger stöd till hiv-smittade i Ghana har enligt en utredning systematiskt utnyttjat kvinnor och krävt dem på både sexuella handlingar och pengar.

Organisationen har fått ekonomiskt stöd av Globala fonden, till vilken Sverige är en av de största givarna.

Annons

Annons

Annons

Annons

Under tio år har bistånd från Globala fonden till hiv-smittade i Ghana missbrukats, rapporterar Svenska Dagbladet.

En intern utredning, som har pågått i två år, visar att chefer vid en av Globala fondens mottagarorganisationer – som hjälper hiv-smittade i Ghana med utbildning och ekonomiskt stöd – systematiskt har krävt sexuella tjänster i utbyte mot stödet. De hiv-smittade ska även ha tvingats dela med sig av bidragen till cheferna.

"Missbrukat maktposition"

”Ledarna har missbrukat sina maktpositioner och utvecklat en kultur av sexuellt och finansiellt utnyttjande med sexuella handlingar i utbyte mot tjänster och förmåner”, heter det i rapporten.

Detta är ett brutalt och systematiskt missbruk som pågått under lång tid med många inblandade. Något av det värsta jag tagit del av. Det är ofattbart att det helt saknats mekanismer för att skydda kvinnorna, säger korruptionsexperten Louise Brown, tidigare ordförande i antikorruptionsorganisationen Transparency International Sverige, till SvD.

Flera kvinnor ska under åren ha rapporterat om missförhållandena, men det är enligt utredningen inte något som har kommit till Globala fondens kännedom. I en kommentar säger fondens chef, Peter Sands, att man har nolltolerans för sexuellt utnyttjande, övergrepp och korruption. Vidare uppges att ansvariga chefer har avskedats och att man ska införa en uppförandekod.

Annons

Annons

Flera fall av korruption

Enligt SvD har ett tiotal utredningar de senaste två åren kommit fram till att det förekommit bland annat korruption, svindleri och maktmissbruk med givarbidrag inom projekt som finansieras av Globala fonden.

På frågan om svenska utbetalningar till fonden borde frysas säger ansvarig minister, miljöpartisten Per Olsson Fridh, till TT:

I nuläget är det inte det. Globala fonden har agerat kraftfullt och tydligt på den här och även andra rapporter och det är det som är det viktiga. Man ska komma ihåg att Globala fonden har en livsavgörande verksamhet för väldigt många människor. Att frysa stöd vore att straffa andra människor i en utsatt situation och där är vi inte i det här läget, men vi fortsätter att följa detta, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?