A-
A+

Rapport: Demokratin i USA nu på tillbakagång

Ideas karta som visar vilka länder i världen som är demokratiska.
Ideas karta som visar vilka länder i världen som är demokratiska.
VärldenTT

För första gången finns USA med bland de länder där demokratin är på reträtt. Det säger organisationen Idea som menar att en synlig försämring började för flera år sedan.

Annons

Annons

Trumpsupportrar i Nevada. Arkivbild.
Trumpsupportrar i Nevada. Arkivbild.

Mer än var fjärde person i världen lever i ett land med demokrati på tillbakagång, uppger den mellanstatliga organisationen Idea (Institute for Democracy and Electoral Assistance).

"I år kodade vi USA som tillbakagående för första gången, men våra uppgifter tyder på att tillbakagången började åtminstone 2019", står det i rapporten "Global State of Democracy 2021".

Vändpunkt efter valet

USA är en högpresterande demokrati och förbättrade sig till och med gällande indikatorer för opartisk administration 2020. Men nedgången i medborgerliga friheter och kontroller av regeringen indikerar att det finns allvarliga problem med demokratins grunder, säger en av rapportens medförfattare, Alexander Hudson, till nyhetsbyrån AFP.

"En historisk vändpunkt kom 2020–2021 när förre presidenten Donald Trump ifrågasatte valresultatets legitimitet", heter det i rapporten.

Dessutom pekar Hudson på en "nedgång i kvaliteten på förenings- och mötesfriheten under protesterna sommaren 2020".

Organisationen Idea, som har sitt säte i Stockholm, bygger sina bedömningar på 50 år av demokratiska indikatorer i cirka 160 länder. Länderna delas sedan in i tre kategorier: demokratier (inklusive de som är "på tillbakagång"), hybridregeringar och auktoritära regimer.

Annons

Annons

Fördubblats på tio år

Antalet demokratier på tillbakagång har fördubblats under de senaste tio åren. På listan finns bland annat Ungern, Polen och Slovenien.

Två länder som fanns på den listan förra året – Ukraina och Nordmakedonien – togs bort i år då läget där har förbättrats. Två andra, Mali och Serbien, lämnade listan eftersom de inte längre anses vara demokratier, utan klassas i rapporten som hybridregeringar.

Exempelvis Myanmar gick från att vara en demokrati till en auktoritär regim.

Trenden håller i sig

För femte året i rad var det fler länder som rör sig i riktning mot mer auktoritärt styre än mot demokratisering. Idea förutspår att den trenden håller i sig.

Enligt rapporten har en utveckling som innebär att demokratier försvagas "blivit mer akut och oroande" sedan pandemins start.

"Vissa länder, särskilt Ungern, Indien, Filippinerna och USA, har åtgärder som motsvarar demokratiska kränkningar – det vill säga åtgärder som var oproportionerliga, olagliga, obestämda eller utan samband med nödsituationens natur", heter det i rapporten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.