A-
A+

Rapport: Frankrike bär ansvar för folkmord

Frankrikes president Emmanuel Macron mottar rapporten om folkmordet i Rwanda av historikern Vincent Duclert (till höger) som lett den kommission som utrett Frankrikes roll i folkmordet.
Frankrikes president Emmanuel Macron mottar rapporten om folkmordet i Rwanda av historikern Vincent Duclert (till höger) som lett den kommission som utrett Frankrikes roll i folkmordet.
Frankrike/RwandaTT

Frankrike bär ett "överväldigande" ansvar för folkmordet i Rwanda 1994, och stod "blint" inför förberedelserna av det. Men det finns inga bevis för att Frankrike var delaktigt i massakrerna.

Det konstaterar en fransk kommission som utrett folkmordet.

Annons

Annons

Uppskattningsvis 800 000 människor dödades i Rwanda våren 1994. Folkmordet drevs på av extremnationalister från majoritetsfolket hutu. De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsi, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

Rwanda har anklagat Frankrike för att skydda krigsförbrytare och för att tidigare ha beväpnat den dåvarande huturegimen.

"Misslyckad politik"

Kommissionens rapport, som överlämnats till Frankrikes president Emmanuel Macron, ger bland annat den dåvarande franske presidenten François Mitterrand skulden för bedriva en "misslyckad" politik gentemot Rwanda, skriver brittiska BBC. Mitterand hade nära band med den tidigare rwandiske presidenten Juvénal Habyarimana.

Habyarimana dödades då hans flygplan sköts ned inför landning i huvudstaden Kigali den 6 april 1994. Nedskjutningen anses vara den utlösande faktorn för folkmordet.

Annons

Annons

"Engagerad i rasistisk regim"

I kommissionens slutsats står bland annat att "Frankrike under en lång tid engagerade sig i en regim som uppmuntrade rasistiska massakrer", och att Frankrike "förblev blint inför att regimens mest radikala element förberedde ett folkmord", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Kritik framförs också mot att franska myndigheter under Mitterands styre antog ett "binärt synsätt", där Habyarimana sågs som en "hutu-allierad" ställd mot en "fiende" som utgjordes av tutsistyrkor uppbackade av grannlandet Uganda. Frankrike anklagas också för att ha erbjudit sig att intervenera militärt i Rwanda först då det redan var för sent att stoppa folkmordet, skriver AFP.

"Vänskapliga förbindelser"

Macron, som gav kommissionen – ledd av historikern Vincent Duclert – uppdraget att utreda Frankrikes eventuella roll i folkmordet, välkomnar rapporten.

"Vi hoppas att rapporten kan leda till att vår relation med Rwanda utvecklas (och att) processen att återuppta vänskapliga förbindelser den här gången är oåterkallelig", skriver Macrons kansli i ett uttalande enligt AFP.

Även Kigali välkomnar slutsatserna och beskriver i ett uttalande rapporten som ett steg "mot en gemensam syn på Frankrikes roll i folkmordet".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!