A-
A+

Rapport: "Pågående folkmord" i Xinjiang

Uigurer får sina fordon kontrollerade vid en poliskontrollplats i Hotan i Xinjiang. Arkivbild.
Uigurer får sina fordon kontrollerade vid en poliskontrollplats i Hotan i Xinjiang. Arkivbild.
KinaTT

Kinas förföljelse av uigurer i Xinjiangprovinsen är omvittnad.

En ny rapport från en amerikansk tankesmedja slår fast att kommunistregimen ägnar sig åt ett "pågående folkmord" mot den i huvudsak muslimska minoritetsgruppen.

Annons

Annons

Den kinesiska regeringens agerande mot uigurerna i Xinjiang bryter mot samtliga delar av FN:s folkmordkonvention, enligt en rapport från den Washingtonbaserade tankesmedjan Newlines Institute for Strategy and Policy, som CNN rapporterar om.

Bland de drygt 50 författarna finns experter inom områden som mänskliga rättigheter, krigsbrott och internationell rätt. Tankesmedjan hävdar att kinesiska staten ägnar sig åt "ett pågående folkmord mot uigurerna", en återkommande anklagelse som utrikesminister Wang Yi så sent som i helgen kallade fullständigt orimlig.

Spärras in i läger

Kina har länge fått hård kritik för situationen i Xinjiang, där omkring två miljoner uigurer och medlemmar av andra muslimska minoritetsgrupper enligt amerikanska UD spärrats in i läger. Tidigare fångar har vittnat om hur de där utsatts för indoktrinering, sexuella övergrepp och tvångssterilisering.

Peking hävdar å sin sida att anstalterna är en del i kampen mot religiös extremism och terrorism.

Frågan om huruvida förföljelsen utgör ett folkmord splittrar både världssamfundet och forskarvärlden och kokar ned till en fråga om definitioner. Är tvångssteriliseringar och andra övergrepp i syfte att minska folkmängden i en etnisk grupp att jämställa med organiserat dödande?

Befolkningsökningen i Xinjiang har minskat mycket mer än i resten av landet mellan 2017 och 2019. Om det är på grund av tvångssteriliseringar eller något annat är inte klarlagt, säger Kinaanalytikern Oscar Almén på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), som inte vill ta ställning till huruvida förföljelserna utgör ett folkmord.

Annons

Annons

Brutala övergrepp

Han säger dock att det inte råder något tvivel om att det begås brutala övergrepp i regionen. Detta som en del i en kampanj med målet att assimilera uigurerna, sedan Peking övergett idén om ett multietniskt Kina.

Oavsett om det uppfyller kraven för folkmord eller ej så sker det omfattande och fruktansvärda förbrytelser mot mänskliga rättigheter.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!