Rapport: Rasism bakom hög dödlighet i covid

En väggmålning tillägnad det brittiska sjukvårdssystem NHS i London. Arkivbild.
En väggmålning tillägnad det brittiska sjukvårdssystem NHS i London. Arkivbild.
StorbritannienTT-AFP

Risken att dö i covid-19 är högre bland minoritetsgrupper i Storbritannien än bland den övriga befolkningen, enligt en ny rapport.

Rapporten pekar ut rasism som en bakomliggande förklaring.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

"Effekterna av covid är inte slumpmässiga utan förutsägbara och möjliga att undvika – de är ett resultat av decennier av strukturell orättvisa och ojämlikhet och en diskriminering som söndrar vårt samhälle", skriver rapportförfattaren Doreen Lawrence.

Lawrence, sedan 2013 ledamot i det brittiska överhuset för Labour, har arbetat med svartas rättigheter i Storbritannien sedan hennes son mördades i en rasistisk attack 1993.

Fyra gånger dödligare

Rapporten, som är baserad på myndighetsdata som insamlats sedan början av pandemin, visar bland annat att svarta britter löper fyra gånger större risk att dö med covid-19 än vita britter, definierade i rapporten som personer med brittiskt, irländskt, romskt, irländskt resande- eller "andra vita"-ursprung.

Hade hela befolkningen haft samma dödlighet som den svarta delen av befolkningen så hade den totala dödssiffran mer än fördubblats.

Annons

Annons

"Inte skyddats tillräckligt"

Rapporten visar även att 68 procent av sjukvårdspersonal inom statlig sjukvård som dog av covid tillhörde gruppen "svarta, asiatiska och andra etniska minoriteter" (i Storbritannien kallade black, asian and minority ethnic, förkortat BAME).

"Genetik ensamt kan inte förklara varför alla de etniska minoritetsgrupperna, var och en med stor genetisk variation, har högre risk att dö av covid-19 än den vita majoritetsbefolkningen", skriver rapportförfattaren Doreen Lawrence fortsatt.

"BAME-personer har överexponerats, inte skyddats tillräckligt, stigmatiserats och förbisetts under den pågående pandemin – och det är en del av något som pågått sedan generationer", slår hon fast.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons