A-
A+

Rapport: Tio gånger fler coviddöda i Indien

En kvinna i staden Gauhati i Indien testas för covid-19 den 16 juli.
En kvinna i staden Gauhati i Indien testas för covid-19 den 16 juli.
IndienTT-AFP

Indiens statistik över dödsfall i covid-19 är troligen kraftigt underskattad, enligt en studie från den amerikanska tankesmedjan Center for Global Development.

Annons

Annons

Antalet coviddöda i Indien uppges i rapporten vara tio gånger högre än landets officiella siffra, vilket skulle göra pandemin till landets värsta humanitära katastrof sedan självständigheten 1947.

Indiska myndigheter har hittills rapporterat runt 415 000 dödsfall med koppling till coronaviruset. Landet drabbades inte minst hårt i april och maj, då deltavarianten av viruset ledde till en hastig och förödande ökning i antalet smittofall.

Studien från Center for Global Development, som har analyserat data från pandemins inledning till juni i år och gjort en beräkning baserad på överdödlighet, uppger att antalet döda snarare uppgår till mellan 3,4 miljoner och 4,7 miljoner människor.

Indiens officiella statistik över döda i covid-19 är den tredje högsta i världen, efter USA och Brasilien. Indien, med 1,36 miljarder invånare, har under pandemin plågats av en överbelastad sjukvård med brist på syrgas och viktiga läkemedel.

Förra månaden förkastade Indien en artikel i tidningen The Economist, där landets dödstal bedömdes vara betydligt högre än de officiella siffrorna. Det indiska hälsodepartementet kallade texten "spekulativ" och "felinformerad".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!