A-
A+

Rapporter om döda i skalv i Marocko

Även människor i staden Rabat, långt från jordbävningens centrum i södra Marocko, kände av skalvet.
Även människor i staden Rabat, långt från jordbävningens centrum i södra Marocko, kände av skalvet.
MarockoTT-AP-AFP

En jordbävning inträffade sent på fredagskvällen i södra Marocko med en magnitud på 6,8. Ännu obekräftade uppgifter talar om flera tiotals döda, enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

Den amerikanska geologiska myndigheten USGS som övervakar jordskalv i världen varnar för att det finns risk för stora ekonomiska skador, men också risk för att människor kan ha skadats med tanke på att många i området bor i icke jordbävningssäkrade hus.

Det finns inte, enligt nyhetsbyråer, säkerställda rapporter om personskador eller omkomna. Men overifierade videoklipp i sociala medier visar skadade hus och människor som rusar ut på gator. Och skalvet, som inträffade sent på fredagskvällen, ska ha känts av i stora delar av landet.

Nyhetsbyrån AFP citerar lokala medier som uppger att mer än 30 personer omkommit men uppgifterna är ännu inte bekräftade.

Centrum för jordskalvet var på nära 18 kilometers djup i ett område i Atlasbergen söder om den populära turiststaden Marrakech.

En person i kuststaden Essaouira, 200 kilometer väster om Marrakech, säger till nyhetsbyrån AFP att skalvet där orsakade mer panik än skador.

Vi hörde skrik vid tiden för skalvet, säger personen och fortsätter:
Folk är ute på torgen, på kaféer och tänker sova utomhus. Delar från fasader har fallit ner på gatan.

Svenska UD har inga rapporter om skadade svenskar.

UD har ingen kännedom om skadade eller omkomna svenskar i de närliggande områdena. Ambassaden i Rabat följer läget i samarbete med närliggande konsulat, säger Philippa Westling på UD:s pressjour till TT.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.