A-
A+

Rapportlyft för Balder

Fastighetsbolaget Balder har släppt delårssiffror. Arkivbild.
Fastighetsbolaget Balder har släppt delårssiffror. Arkivbild.
EkonomiTT

Fastighetsbolaget Balder, ett av landets största fastighetsbolag, redovisar en förlust före skatt för årets första kvartal och det är rött ljus för nya bostadsprojekt, enligt vd Erik Selin.

Men intäkter och förvaltningsresultatet pekar i rätt riktning och bolaget bekräftar prognosen för hela 2023. På börsen är det tummen upp.

Annons

Balders aktie har i eftermiddagshandeln gått upp med 2,4 procent efter fastighetsbolagets rapport för årets första kvartal.

Balder har likt konkurrenterna i svensk fastighetssektor haft ett tufft år på börsen och fick sitt kreditbetyg sänkt till skräpstatus av ratinginstitutet Moody's i våras. Sedan årsskiftet har aktien trots rapportlyftet backat nästan 16 procent.

I kvartalsrapporten skriver Balder ned värdet på sina fastigheter med 1,6 miljarder kronor, vilket belastar resultatet.

Bolaget – som hotas av sänkt kreditbetyg från S&P – är samtidigt i färd med att under andra kvartalet betala tillbaka obligationslån på 6,7 miljarder kronor, enligt finanschefen Ewa Wassberg. Under 2024-2025 kommer ytterligare 11,3 miljarder i obligationslån att behöva hanteras.

Enligt storägaren och vd:n Erik Selin har Balder emitterat konvertibla skuldebrev för drygt 5 miljarder kronor till en ränta på 3,5 procent och han betonar i en kommentar att Balder väljer "en konservativ väg vad gäller finansiering".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.